Raadscommissie Beheer & Vervoer langs Singels en Park Selwerd

FIETSTOCHT LANGS SINGELS EN NAAR PARK SELWERD
singel

Op dinsdag 10 september hebben  leden van de raadscommissie Beheer & Vervoer samen met  en op uitnodiging van wethouder Seton een fietstocht langs de kastanjes aan de singels in de binnenstad en naar Park Selwerd gemaakt waar in 2012 diverse ecologische herinrichtingsmaatregelen zijn uitgevoerd.

Singels Groningen-7837Achtergrond: door de kastanjeziekte zijn er onder andere aan de singels plekken opengevallen. Herplant van kastanjes lijkt niet erg kansrijk omdat ook jonge bomen worden aangetast door de kastanjeziekte.  In overleg met de bewoners ontwikkelt de gemeente een plan van aanpak voor de herplant op deze beeldbepalende locatie.

In de wijkpost west in Park Selwerd  presenteerde Maaike Baack, landschapontwerper gemeente Groningen, de mogelijkheden voor de herplant van bomen  aan de singels. Er werd terug gekeken naar het verleden . Zo stonden er in 1890 tot 1930 voornamelijk iepen en door de iepenziekte werden ze vervangen door kastanjes. Was er een tijd dat er sintelpaden aangelegd waren en met de opkomst van de auto werd tussen de bomen geparkeerd.

Nu met de kastanjeziekte  worden we geconfronteerd na te denken over de inrichting van dit stukje historisch Groningen. Moet het parkachtig worden met toevoeging van bijvoorbeeld rododendrons, andere boomsoorten zoals de esdoorn met zijn diversiteit aan kleuren of alleen kastanjebomen en laanachtig blijven. Eén ding is wel duidelijk; de singel moet een groene singel blijven en duidelijk is geworden dat veel niet mogelijk is en er keuzes gemaakt moeten gaan worden.

De stadsecoloog Mark Ronda gaf een toelichting op de herinrichting van Park Selwerd en hoe dit tot  stand is gekomen. Samen met bewoners en op initiatief van Groen Links is middels monitoring een plan tot stand gekomen welke nu is uitgevoerd.
steden nederland groningen, selwerd

 

Een park die enerzijds  als natuurfunctie is ingericht en anderzijds rekening heeft gehouden met de leefbaarheid van haar omwonenden. Er kan een balletje getrapt worden, luieren of zonnebaden op het gazon en de hond kan rennen.

Het doelsoortenbeleid betekent; wat doe je met de natuur en hoe is de samenstelling. Zo kom je in het vochtige noordelijke deel van Groningen de paarse morgenster en de poelkikker veel tegen.

Mark Ronda neemt vervolgens de delegatie mee voor een rondgang door het park. Verteld waarom gewassen schelpen gebruikt, immers de zoutresten zijn schadelijk voor de plant. Verwacht dat volgend jaar er nog meer bloei zal zijn en af en toe gemaaid moet worden om het natuurlijke proces van bloei te bevorderen. Een toename aan vlinders en bijen is een positieve ontwikkeling.

We krijgen een toelichting op het uitloopgebied voor honden en minder begroeiing en op het stuk bij het basketbalveld met veel begroeiing waar geen losloopgebied is en waar inmiddels een bloemenzee de wallen doet verrijken. Ook het favoriete plantje van de stadsecoloog, de ratelaar krijgt zijn aandacht.

Een nuttige bijeenkomst  waar communicatie met de bewoners over het hoe en waarom meer aandacht verdiend als het gaat om onze leefomgeving. De meningen over de herinrichting van Park Selwerd zijn verdeeld en om de ecologische verandering van onze omgeving recht te doen mag nut en noodzaak niet vergeten worden, immers de leefomgeving maken we samen.

Foto’s: Siebrand Wiegman en FocusGroningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *