Rehwinkel met hooivorken de stad uitgejaagd

peter rehwinkel-1Burgemeester Peter Rehwinkel was woensdag op vakantie in Spanje. Ver weg van zijn zo geliefde Groningen waar hij weer eens in negatieve zin gespreksonderwerp was. Van de prikkelende krantenkop ‘Baan Rehwinkel in Spanje bestaat niet’ bleef aan het einde van de dag echter niet veel meer over.

Toegegeven, Rehwinkel was de laatste jaren niet de burgemeester die de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad voor ogen had. Rond de rellen in Haren en de dreigende dijkdoorbraak bij hoog water, maakte Rehwinkel geen sterke indruk. Volgens ingewijden hield hij zich liever bezig met lintjes doorknippen en het bezoeken van honderdjarigen in de Stad.

Maar het lijkt er veel op dat de teleurstelling van met name de politici op het stadhuis de laatste weken is ontaard in een soort boosheid. Vooral nadat hij zijn vertrek bekendmaakte, vertoonde hij zich amper meer in het imposante gebouw aan de Grote Markt. De laatste collegevergaderingen woonde hij niet meer bij.

De Stad moet Rehwinkel niet meer en als klap op de vuurpijl verscheen de suggestie in de media dat hij zijn baan in Spanje zelf had verzonnen. Het Dagblad van het Noorden, dat een paar jaar geleden nog uitpakte met een uitstekende analyse van zijn burgemeesterschap, verslikte zich met het verhaal van AD-correspondent Edwin Swinkels die keihard beweerde dat de baan in Spanje niet zou bestaan.

Dat laatste werd ontkracht door de organisatie zelf (“Rehwinkel kan aan de slag als vrijwilliger”) en Groninger wethouder Roeland van der Schaaf, die op een persconferentie bevestigde dat de vertrekkende burgemeester na 1 november gewoon in Spanje kan gaan werken.

Het lijkt er niettemin veel op dat veel boze Groningers hun burgemeester met hooivorken de stad uit jagen. Een middeleeuwse methode die de liefde van Rehwinkel voor zijn geboortestad behoorlijk zal doen bekoelen.

Mistersnooker

Eén gedachte over “Rehwinkel met hooivorken de stad uitgejaagd

  1. Peter Rehwinkel van naast burgemeester ook voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeentes en van VNG Internationaal. Daarnaast zette Peter Rehwinkel op velerlei manieren zichzelf in voor emancipatie was erg actief. Naast dat Rehwinkel buiten Groningen een breed diversiteit van goede contacten had die zowel voor de RuG, studenten, UMCG van groot belang zijn geweest en waren. Zijn internationale contacten voor bedrijfsleven startende ondernemers waren groot. Onderbelicht blijven veel positieve maar toch belangrijke inspanningen.

    Peter Rehwinkel is een integere juridisch goed onderlegde man, die alles las en overal van op de hoogte was. De kwestie Haren was hem verzekerd en zo is dat ook door Haren gecommuniceerd dat er mobiele eenheid achter de hand zou zijn, maar dat bleek dus niet het geval te zijn, vandaar dat Rehwinkel besloot dat omdat hij was voorgelogen door de burgemeester en politieleiding geen bussen naar de stad te laten rijden, hij wilde die rotzooi niet in de Stad. In de wateroverlast kon zijn waarnemer nadat Rehwinkel na lange dagen werken toe was aan slaap, hem uiteraard in noodgevallen altijd wel bereiken, ze had de dienstdoende commandant opdracht kunnen geven hem uit zijn bed te laten halen. Dat Rehwinkel niet telefonisch bereikbaar was is nog geen rede om even een politiewagen langs te sturen of hem anderszins uit zijn bed te trommelen.

    De kwestie Rehwinkel moet zeker genuanceerd worden, RTV Noord en Dagblad van het Noorden kloppen de zaak op. Rehwinkel kwam in onmin met de PvdA omdat de Jonge Socialisten Frank de Vries steunenden, die door interne PvdA kwesties bij de achterban in onmin raakte, Rehwinkel vond dit een politieke kwestie wilde zichzelf daarmee niet bemoeien als burgemeester van de hele raad en alle mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *