Renovatie historische hoofdtribune Esserberg

be quickDe gemeente Groningen en voetbalvereniging Be Quick gaan intensief samenwerken bij de renovatie van de hoofdtribune van stadion Esserberg. De restauratiewerkzaamheden worden gecombineerd met de bouw van vier nieuwe kleedkamers en het aanbrengen van energiebesparende maatregelen. De totale kosten van dit renovatieproject zijn € 467.000,-. Van dit bedrag heeft voetbalvereniging Be Quick voor € 43.000,- aan externe subsidies bijeengebracht.

De bouwwerkzaamheden worden gedeeltelijk uitgevoerd als werkleerproject. Ongeveer 25 voornamelijk jongeren met een werkervaringsplaats werken hierbij gedurende 1 1/2 jaar in wisselende samenstelling aan de renovatie van de hoofdtribune van de Esserberg.

Be Quick is verantwoordelijk voor de begeleiding en regie van het werkleerproject. De gemeente Groningen coördineert de uitvoering van de bouwwerkzaamheden en de installatietechniek.

De gemeente en voetbalvereniging Be Quick hebben in samenspraak het restauratieplan opgesteld. De medegebruikers van het sportpark, voetbalvereniging Helpman en Rugbyclub Groningen, hebben ingestemd met de opzet. Het restauratieplan sluit aan bij eerdere renovatiewerkzaamheden op de Esserberg. In 2009 heeft de gemeente de staantribunes en het hoofdveld van het stadion gerenoveerd met behoud van het historische karakter van de accommodatie.

Dankzij de inzet van diverse subsidieregelingen en de beperkte kosten van het werkleerproject kunnen de gemeente en Be Quick extra investeren in duurzame maatregelen om het energiegebruik te beperken. Hierbij is sprake van de installatie van een zonneboilersysteem en het aanbrengen van led-verlichting. Ook zal de hoofdtribune toegankelijk worden gemaakt voor mindervaliden.

Als de gemeenteraad instemt met het voorstel, kunnen de renovatiewerkzaamheden in het voorjaar van 2015 beginnen. In het najaar van 2016 is de renovatie klaar.

Het Esserbergstadion of Stadion Esserberg werd in 1921 gebouwd. Het werd ontworpen door architect Evert van Linge die ook eerste elftal speler van Be Quick was. Be Quick was het jaar er voor kampioen van Nederland geworden en het onderkomen bij Villa Gelria aan de Verlengde Hereweg in Groningen was te klein. In 1933 brandde de houten hoofdtribune af en werd vervangen door het huidige stenen exemplaar. Ooit was de toeschouwerscapaciteit van het stadion 18 duizend. Momenteel is dat 12 duizend.

Eén gedachte over “Renovatie historische hoofdtribune Esserberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *