Rioolgemaal Damsterdiep leerzaam op Open Monumentendag

Aan het Damsterdiep 146 vinden we het rioolgebouw van het Noorderzijlvest waar recentelijk een nieuwe rioolpersleiding door de noordelijke stadsdelen van Groningen is aangelegd. Het is een kruispunt van het Gronings rioolsysteem, welke vervolgens naar Garmerwolde voor zuivering wordt afgevoerd.

Een heel leiding systeem en waar vroeger de machinist nog zijn eigen kamertje had om te slapen en nu heel toepasselijk vier oude antieke stoelen en een tafel staan als herinnering.

Alle foto’s: klik hier 

Beschrijving Rioolgemaal

Inleiding RIOOLGEMAAL, vrijstaand gesitueerd met rondom beplantingen en een hoog ijzeren hek ten noorden van het Damsterdiep, gebouwd in 1928 om de nieuwe stadsuitbreiding Plan Oost (Oosterparkwijk) te bemalen in opdracht van de gemeente Groningen naar ontwerp van Gemeentewerken (S.J.Bouma) in de stijl van het kubistisch expressionisme. De bouwsculptuur links van de ingang is ontworpen door de Groninger beeldhouwer W. Valk. Het gebouw is thans nog steeds in gebruik als rioolgemaal. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en samengesteld uit kubische bouwvolumes van verschillend formaat, die elk zijn afgedekt met een plat dak met zinkafdekking. De gevels zijn opgetrokken uit een paarsbruine mondsteen en worden geleed door reeksen van drie, respectievelijk vijf rechthoekige vensters met roedeverdeling en ijzeren sponningen. De ingang aan de zuidzijde is in een ondiep portiek in een bouwdeel van één bouwlaag geplaatst en bestaat uit een blankhouten deur die met ijzeren platen is bekleed. Het portiek is versierd met een karakteristieke bouwsculptuur in syeniet naar ontwerp van de hand van beeldhouwer W. Valk waarin het jaartal 1928 is verwerkt. Aan de noord- en oostgevel een ommuring van paarsbruine mondsteen met ijzeren hek en dubbele smeedijzeren deur. Inwendig ondermeer van belang de originele turkooize, geglazuurde wandbetegelingen, de vloerbetegeling in oranje-geel en zwart met geometrische patronen in het midden en langs de randen en de reeks langgerekte glas-in-loodramen in de noordgevel met geometrische motieven in oranje, rood en paars. Waardering Rioolgemaal met ommuring en hekwerk uit de bouwtijd, met een sobere, kubistisch expressionistische vormgeving, die nauw samenhangt met zijn functie naar ontwerp van gemeentewerken (S.J. Bouma), van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde, zijn gaafheid en vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

 

OOGTV maakte eerder een opname over dit gemaal:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6Ld6aHkiAAAAAJO4jmoAztyjjvYBemgp-ytOPJFZ&ver=1.23