Rondje Groningen – De Prinsenhof

In het centrum van Groningen, dicht bij de Olle Grieze, vinden we de Prinsenhof. Tijdens een bezoek ontdek je de rust in het centrum van een drukke stad.

De Prinsenhof was in de Middeleeuwen in bezit van de Broeders des Gemeenen Levens, een religieuze groepering. Wat nu het grand café is, was toen de fraterkerk en dit gebouw is het oudste gedeelte van de Prinsenhof. Het dateert uit begin 15e eeuw. De andere delen werden later bijgebouwd in opdracht van de eerste bisschop van Groningen en Drenthe. Eind 16e eeuw werd het pand een officieel verblijf van de prinsen van Nassau (de stadhouders) en verwierf het zijn huidige naam. Overigens maakten de prinsen weinig gebruik van het verblijf.
In deze periode werd de Prinsentuin aangelegd. De heggetjes vormen de letters W en A, de eerste letters van stadhouder Willem Frederik en zijn vrouw Albertine Agnes.

De mooiste zonnewijzer van Nederland vinden we in het Prinsenhof in Groningen. Hij staat boven de poort die toegang geeft tot de tuin, gericht naar de binnenkant van de tuin. De zonnewijzer dateert van 1731 toen hij een oudere verving.

Foto’s: Aly Wieringa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *