Roodbruine slanke amaniet

Vandaag de roodbruine slanke amaniet (Amanita fulva). Een paddenstoel uit het geslacht
Amanita. De paddenstoel heeft een lichtbruine hoed. De lamel is wit en vrij van de steel.
natuur, paddestoelen

De steel is ook wit en relatief lang en dun. De steel is tevens vaak hol. De paddenstoel  die met name groeit bij de berk maar ook bij verschillende boomsoorten te vinden is.

De roodbruine slanke amaniet is eetbaar, maar kan indien rauw gegeten maagklachten veroorzaken. De paddenstoel is tevens makkelijk te verwarren met niet eetbare soorten uit het  geslacht Amanita.

De hoed kan een diameter van 10 centimeter bereiken en is oranjebruin tot rood en bleker naar de rand toe. In het centrum van de hoed kan er zich een verhevenheid ontwikkelen (umbo). De rand van de hoed is gestreept. De hoed is doorgaans vrij van volvaresten. Zeer zelden blijven er meerhoekige velumresten op de hoed zichtbaar. De brede lamellen zijn niet verbonden met de steel en liggen dicht op elkaar. Het vruchtvlees is wit tot crèmewit. Het oppervlak van de hoed is glad en enigszins kleverig in vochtige condities. De steel is wit en glad, soms met oranjebruine stipjes en zeer fijne haartjes. De steel is slank en heeft geen ring. De steel is meestal hol van binnen en vrij fragiel, zoals de naam doet vermoeden. Naar de hoed toe wordt de steel slanker. De steel wordt tot 15 cm hoog en 1 à 1.5 cm dik.

Bron: Wikipedia

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *