Rotgans, bijna een zwarte vogel

natuur-vogels, rotsganzen-lauwersmeer -2Rotganzen zijn vrij donkere bijna zwart-witte vogels. Ze hebben een karakteristieke, ver klinkende roep rrot-rrot. In de wintermaanden is een van de drie soorten, de Rotgans, aan de kusten van de Noordzee aan te treffen.

De rotgans is een kleine gans, ongeveer 60 centimeter lang met een korte, stompe bek.

 

De onderkant van de staart is puur wit en de bovenkant is zwart en erg kort (het kortst van alle ganzen).

Er worden drie soorten onderscheiden:

    • Rotgans (Branta bernicla) . Rotganzen met een donkere buik.
    • Witbuikrotgans (Branta hrota) . Rotganzen met een bleke buik.
    • Zwarte rotgans (Branta nigricans) . Zwart en grijze rotganzen.

De rotgans komt voornamelijk voor in West-Siberië tijdens de zomer en West-Europa in de winter, waarbij de ene helft in Engeland neerstrijkt en de andere helft in het gebied tussen het noorden van Duitsland en het noorden van Frankrijk.

De witbuikrotgans lijkt donker-bruin met lichtgrijs, maar bestaat uit verschillende tinten grijs. Deze soort broedt in Frans Jozefland, Spitsbergen, Groenland en het noordoosten van Canada en overwintert in Denemarken, Noordoost-Engeland, Ierland en de Atlantische kust van de Verenigde Staten.

De zwarte rotgans lijkt donker-bruin met wit met veel kontrast tussen de zwarte en witte gebieden met een langere nek. Deze soort broedt in Canada, Alaska en Oost-Siberië en overwintert aan de westkust van de Verenigde Staten.
Bron: Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *