Rupsje nooit genoeg UMCG zorg voor Martini Ziekenhuis

groningen-martini ziekenhuis-open dag 2013-2Het Martini Ziekenhuis Groningen heeft aan de bel getrokken bij de mededingingsautoriteit over de innige samenwerking tussen het UMCG en de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG).

Dat melden meerdere bronnen en lezen we bij het Dagblad van het Noorden en RTV Noord.
vandaag.
In de brief waarschuwt Hans Feenstra, bestuursvoorzitter van het Martini, de Autoriteit Consument en Markt (voorheen de NMa) voor een mogelijke fusie van het UMCG en de OZG. Die twee partijen zijn samen met zorgverzekeraar Menzis en de provincie Groningen bezig om een financiële constructie te vinden waarmee de nieuwbouw van de Ommelander Ziekenhuis Groep in Scheemda-West gerealiseerd kan worden. De OZG heeft zelf onvoldoende geld voor de noodzakelijke nieuwbouw, die naar schatting 100 miljoen euro zal kosten.

Te groot
Het Martini is bang dat het UMCG met een ?extra werkplaats’ in Scheemda-West veel te groot wordt. Het is de bedoeling dat specialisten van het UMCG ook in het nieuwe ziekenhuis van de OZG aan het werk gaan. In de brief aan de mededingingsautoriteit schrijft Feenstra dat het niet de opdracht is van een academisch ziekenhuis om geld te stoppen in een streekziekenhuis voor de financiering van basiszorg. Daarmee zet het tweede ziekenhuis in Stad de hele zaak op scherp.

UMCG-top Woest
Bronnen melden dat de UMCG-top woest heeft gereageerd. Woordvoersters van het UMCG en de OZG zeggen dat topmannen Jos Aartsen en Albert Koeleman geen reactie willen geven. ?We zijn geïnformeerd over de brief, maar kennen de inhoud niet.?

De mededingingsautoriteit bevestigt dat de brief is aangekomen, maar wil er – net als Hans Feenstra van het Martini – inhoudelijk niet op reageren. De ACM benadrukt dat er nog geen officiële melding is gedaan van een fusie of samenwerking tussen de twee ziekenhuizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *