Samen naar school in Groningen

samen-naar-school-1In Uithuizen kan het al een jaar. Samen naar school. Daar is in november 2015 in de Koning Willem-Alexanderschool een speciale samen naar school klas geopend.  In dit klaslokaal, dat omgebouwd is tot kleinschalig medisch kinderdagcentrum, kunnen kinderen met een meervoudige beperking veilig naar school. Samen met de kinderen zonder beperking.  De initiatiefneemster Alies Kap probeert dit initiatief nu ook in de stad Groningen te realiseren vanuit haar stichting Gewoon Bijzonder.

Tijdens het afgelopen onderwijsatelier van de gemeente Groningen heeft Kap een pitch gehouden om het onderwijsveld in Groningen kennis te laten maken met inclusief onderwijs dat haar stichting voor ogen heeft.  De kinderen met een beperking zitten weliswaar in een aparte klas, maar komen regelmatig in aanraking met de andere kinderen op school. Dat heeft niet alleen een positief effect op de kinderen met een beperking, maar ook op de ‘gewone’ kinderen. Ze komen op een jonge leeftijd in aanraking met kinderen die ze in het dagelijks leven anders niet zouden treffen. Alies Kap: ‘ Door bepaalde activiteiten samen te doen, zoals bijvoorbeeld zingen in de klas, of samen een tekening maken, ontstaat er inclusief onderwijs waar sommige kinderen helemaal van op leven’ .  Daarnaast biedt het ook kansen voor het realiseren van goed passend onderwijs, omdat er medische zorg aanwezig is, waar (ook) andere kinderen gebruik van kunnen maken.

Het samen naar school initiatief wordt ook gesteund door de NSGK ( Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind) In Nederland zijn er al 16 samen naar school  klassen opgericht door en met ouders. Ook in Groningen hebben diverse ouders al aangegeven hun kind graag naar een samen naar school klas te sturen. En ook de politiek in de stad is positief. De fracties van het CDA en D66 zijn erg enthousiast over het plan. CDA fractievoorzitter René Bolle: “Het mooie van dit concept is het inclusieve karakter, kinderen kunnen zoveel mogelijk samen leren en opgroeien en dat voordeel nemen ze mee in hun verdere leven. Wieke Paulusma (D66) vult aan: ‘Ieder kind heeft recht op onderwijs, en het samen naar school concept is een hele goede eerste stap om dat te bereiken in Groningen.

Alies Kap is nu druk bezig om scholen en directies in Groningen warm te maken voor haar plan. Want zonder klas, géén samen naar school.

Foto: Stichting Gewoon Bijzonder

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *