Schietmotten – anabolia nervosa

vlinder--1Wat we fotograferen willen we ook graag weten. Op het riet zittend aan de waterkant bij de Friescheveense plassen.

Schietmotten (Trichoptera) zijn een orde van gevleugelde insecten die behoren tot de Endopterygota.Schietmotten blijven klein en worden tot twee centimeter lang, de meeste soorten blijven veel kleiner.

Van de ruim 13.570[bekende soorten komen 1271 soorten in Europa voor, waarvan ongeveer 230 in de Benelux.

Schietmotten doen bij oppervlakkige inspectie sterk denken aan nachtvlinders. Ze hebben een vergelijkbare bouw en zijn vrij uniform van kleur. Alle soorten vouwen hun vleugels in rust achterwaarts dakvormig over het achterlijf. De vleugels zijn niet beschubd zoals bij de vlinders maar behaard. De monddelen van schietmotten zijn bijtend, maar doorgaans sterk gereduceerd en hoogstens geschikt voor het opnemen van vloeibaar voedsel.

Schietmotten ontwikkelen zich vrijwel altijd in het water, de larven of kokerjuffers zijn bij het grote publiek bekender dan de volwassen adulten, de insecten worden meestal als larve aangetroffen. De larven van de schietmotten zijn op verschillende manieren in te delen in ecologische groepen. De meeste soorten leven als larve in het water en maken een kokertje waarin ze zich kunnen verschuilen. Sommige soorten leven als larve in een kokertje op het land (familie Limnephilidae). Andere soorten maken een vangweb onder water, zoals soorten uit de familie Hydropsychidae en weer andere soorten zijn geheel vrij levend.

Meer lezen: klik hier

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *