Schoolzwemmen voorbij – Jeugdzwemcampagne van start

selwerd-de pendinghe-start zwemcampagne gemeente groningen-28Jeugdwethouder Jannie Visscher heeft maandag 4 februariop obs De Pendinghe in de Groninger wijk Selwerd het startsein voor een voorlichtingscampagne over jeugdzwemmen gegeven. . De Gemeente Groningen start een voorlichtingscampagne om zoveel mogelijk kinderen hun zwemdiploma te laten halen.

Via onder meer spotjes op OOGTV, posters in de stad en de website www.zwemlesingroningen.nl wijst de Gemeente ouders op het belang van zwemmen. Ook ontvangen scholen informatiemateriaal.

Alle foto’s: klik hier

Vorig jaar besloot de gemeenteraad op advies van het onderwijs het schoolzwemmen af te schaffen. Dit levert een jaarlijkse besparing op van 230.000 euro. Meer dan tachtig procent van de ouders zorgt er zelf al voor dat hun kinderen leren zwemmen. Om de overige ouders ook te bereiken, start de Gemeente nu een voorlichtingscampagne.

Verantwoordelijkheid
“De verantwoordelijkheid om kinderen te leren zwemmen ligt bij de ouders”, aldus wethouder Jannie Visscher. “De meeste ouders nemen die verantwoordelijkheid ook. Met deze campagne, en waar nodig financiële ondersteuning, willen we samen met het onderwijs, het liefst álle ouders zo ver krijgen dat hun kinderen een zwemdiploma gaan halen.”

Voorlichting, financiën en bewegingsonderwijs
Voor sommige ouders kan geld een belemmering zijn. De Gemeente kan dan helpen. Via Stichting Leergeld Groningen kunnen ouders infomeren of ze voor financiële ondersteuning in aanmerking komen. Op deze manier kunnen ook kinderen met minder draagkrachtige ouders naar zwemles en meedoen met hun leeftijdgenootjes. Samen met het onderwijs gaat de gemeente bijhouden hoeveel kinderen een zwemdiploma A hebben. Daarnaast geeft de Gemeente samen met de zwembaden en de scholen het zwemmen een goede plek binnen het bewegingsonderwijs. De voorlichtingscampagne zal jaarlijks herhaald worden.

Overgangsjaar
Per augustus 2013 is er geen schoolzwemmen meer. Dit schooljaar 2012/2013 is een overgangsjaar: groep 5 rondt het zwemtraject af waaraan in 2011 is begonnen. Groep 4 begon in 2012 al niet meer met schoolzwemmen. Ongeveer 3.000 kinderen, in groep 4 en 5, hadden in de oude situatie schoolzwemmen. Zij zwommen een half uur per week. De Gemeente betaalde en organiseerde het busvervoer en de zwemlessen. Bij de start van het schoolzwemmen had ongeveer tachtig procent van de leerlingen een zwemdiploma A. Aan het eind van groep 5 had 85 procent zwemdiploma A gehaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *