Selwerd onthuld Levensloop

steden nederland, groningen, selwerdVanmorgen, 22 mei, onthulde wethouder Jan Seton samen met de kinderen van de Wegwijzer en de kunstenaar Loes Heebink het kunstwerk Levensloop in Park Selwerd in de Groninger wijk Selwerd. Voorafgaand aan de onthulling liepen de kinderen een estafetteloop. De winnaars ontvingen een foto van het kunstwerk voor in de klas.

Alle foto’s van de onthulling: klik hier

Levensloop verwijst naar alle continenten op deze wereld. Binnen Selwerd en Paddepoel zijn meer dan tachtig nationaliteiten bekend. Ieder met zijn verhaal verteld de wethouder:

OOGTV maakte de volgende reportage:

Namens de Pieterpadders vertelde Wim van der Ende iets over het Pieterpad en las Rik Andreae het volgende gedicht:

Het Pieterpad is zo’n populaire en bekende wandelroute dat menigeen denkt dat het Pieterpad er al eeuwen ligt. Velen menen dat het Pieterpad een oude pelgrimsroute is, net zoals de route naar Santiago de Compostella. Dat is misschien ook niet eens zo vreemd gedacht want het Pieterpad voert tenslotte naar de Sint Pietersberg. Toch is de Sint-Pietersberg geen bedevaartsoord en zeker niet voor de protestantse Noord-Groningers uit Pieterburen!

Dan is het Pieterpad toch zeker een oude uitgesleten handelsroute of iets dergelijks. Maar neen, ook dat is niet het geval.

Pieterpadmonument1Het Pieterpad is in de periode tussen 1975 en 1981 bedacht, gelopen en beschreven door twee dames op leeftijd: Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens. Bertje Jens woonde in Selwerd en het is jammer dat niet iets van haar in het park hier aan herinnert. Maar met de wegwijzer wordt misschien iets goed gemaakt.

Het Pieterpad is ontstaan vanuit het verlangen om ook in Nederland een wandelroute tot stand te brengen, die vergelijkbaar zou zijn met de lange doorgaande wandelroutes, zoals die elders in Europa al veel langer bestaan. Gezien de vrij geringe grootte van ons eigen land lag het van het begin af aan in de bedoeling dan ook maar helemaal van het noorden naar het zuiden te gaan. Het werd zodoende de verbinding van Pieterburen aan de Groninger waddenkust naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Vandaar de naam Pieterpad. Degenen die er niet genoeg van kunnen krijgen, vinden op de Sint-Pietersberg aansluiting met de GR 5, die desgewenst tot de Middellandse Zee kan worden gevolgd.

Hans Mulder als één van de initiatiefnemers las het volgende gedicht:

hans mulder-1

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6Ld6aHkiAAAAAJO4jmoAztyjjvYBemgp-ytOPJFZ&ver=1.23