Sensoren meten enthousiasme voetbalfans FC Groningen

sport-voetbal-fc groningen-huldiging grote markt 2014-4Stadhuis beeft, Groningen Rocks!

Kan een doelpunt in Rotterdam een trilling veroorzaken op de Grote Markt? Zes Groningse innovatieve bedrijven gaan dat komende zondag onderzoeken. Voor de bekerfinale tussen FC Groningen en PEC Zwolle plaatsen ze een aantal bevingssensoren in het stadhuis. Die meten de trillingen die worden veroorzaakt als duizenden voetbalfans op de Grote Markt tegelijkertijd juichen en springen als Groningen scoort.

De zes bedrijven (SW Fivelingo, Omnidots, Stabialert, Bevingmeter.nl, Medusa en Target Holding) hebben zich verenigd in het initiatief ‘Onafhankelijk Seismisch Sensorgrid Groningen’ (OSSG). Het doel daarvan is om te komen tot een voor en door Groningers ingericht meetnet van meer dan tienduizend bevingssensoren. Daarmee kunnen de effecten van aardbevingen door gaswinning optimaal in kaart worden gebracht. Een dergelijk grootschalig netwerk van sensoren is in vele opzichten uniek in de wereld.

Met de metingen tijdens de bekerfinale vragen de OSSG-bedrijven op een ludieke manier aandacht voor hun initiatief. Ook willen ze het signaal afgeven dat er meer gedaan kan en moet worden met de in Groningen ontwikkelde kennis en technieken.

De bevingssensoren die in het stadhuis worden geplaatst, meten niet alleen de trilling, maar ook tilt. Dat houdt in dat ze ook laten zien in hoeverre het stadhuis daadwerkelijk beweegt.

De bedrijven verwachten dat een hossende menigte op de Grote Markt zeker een meetbare impact zal hebben. De enige voorwaarde daarvoor is dat FC Groningen scoort.

De resultaten van de metingen zijn online te volgen via: www.ossgrid.nl en op twitter via #ossgrid

Foto: Geert van Duinen

1 gedachte op “Sensoren meten enthousiasme voetbalfans FC Groningen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.