Sint Martinusviering Groningen verdiept zich

Naast lichtjesfeest veel aandacht voor arme kant Stad

groningen-centrum-waagplein-van voederbiet tot lampion-2

De jaarlijkse viering van Sint Martinus in de stad Groningen krijgt een bredere uitstraling. Naast het kinderfeest met lampionnen hebben verschillende maatschappelijke organisaties de handen ineen geslagen om de arme kant van Groningen een podium te geven.

Op initiatief van de Protestantse Gemeente Groningen en diverse maatschappelijke organisaties vindt op woensdagavond 11 november in het schip van de Martinikerk een evenement plaats, waar de armoede centraal staat. Sint Martinus is niet voor niets de beschermheilige van de armen. Het evenement Sint Martinus’ Pronkjewails wil de veerkracht tonen van de arme kant van de Stad, van de wijze waarop deze mensen in het leven staan en hun inspiratie om zich staande te houden. De avond begint met een inloop en informatiemarkt, met daarna presentaties, interviews en filmportretten over en met Stadjers die vertellen over hun armoede en hoe ze daar mee omgaan.
Overdag zal in de Martinikerk op verschillende andere manieren aandacht aan Sint Martinus gegeven worden. De Vrienden Martinikerk bereiden verschillende concerten voor. Organist Johan Beeftink bespeelt het Arp Schnitgerorgel, Auke de Boer verzorgt een carillonconcert. Daarnaast treden het Vocaal Ensemble Camerata Trinitati en het Schoolensemble GSV onder leiding van Marcel den Os op.
Aan het einde van de middag is er een Sint Martinus Vesper en wordt in de kerk een schilderij van Sint Martinus, vervaardigd door beeldend kunstenaar Egbert Modderman, onthuld.

groningen-centrum-waagplein-van voederbiet tot lampion-3De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken deelt traditiegetrouw gratis voederbieten uit aan de Groninger schooljeugd. Die kunnen daar Sint Martinuslampionnen van maken. De uitdeling vindt plaats op zaterdag 31 oktober (11.00-13.00 uur) op het Waagplein. De daarbij behorende lampionnenwedstrijd is op dinsdagmiddag 10 november in het koor van de Martinikerk. Volksvermaken heeft voor dit jaar 1.000 voederbieten besteld. De bieten zullen ook bij verschillende basisscholen en locaties voor buitenschoolse opvang worden bezorgd.

groningen-centrum-martinikerkhof-martinikerk-lampionnenwedstrijd-12De Martinikerk organiseert op dinsdag 10 november een bijzondere maaltijd voor Groninger thuis- en daklozen. Die bijeenkomst is overigens besloten. De organisatie nodigt deze groep Stadjers persoonlijk uit

 

 

Over Volksvermaken

De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken werd op 26 juni 1874 opgericht en ontving de titel Koninklijk bij haar 100-jarig bestaan. Volksvermaken heeft als doel jaarlijks feestelijke evenementen voor de inwoners van Stad en Ommeland van Groningen te organiseren, waaronder Groningens Ontzet op 28 augustus en de intocht van Sinterklaas. De vereniging ontving vorig jaar de Erepenning van de stad Groningen. De vereniging bestaat voor 100% uit vrijwilligers; mensen die zich met veel plezier inzetten voor de bewoners van Stad en Ommeland.

Filmpje: Gertjan van der Meulen Foto’s: Jan Hendrik van der Veen 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *