Slaapschip voor tijdelijke dakloze vreemdelingen

De bed-bad-broodvoorziening voor dakloze vreemdelingen krijgt een tijdelijk uitbreiding in de vorm van een slaapschip. Zoals al eerder was voorzien, groeit het aantal personen dat aanklopt bij de voorziening. Zij kunnen niet meer terecht in een asielzoekerscentrum van het COA en de gemeente Groningen wil niet dat ze op straat belanden. Daarom is uitbreiding noodzakelijk. Het schip biedt plaats aan maximaal 112 personen en wordt afgemeerd aan de noordzijde van het Eemskanaal nabij de Berlagebrug. Naar verwachting arriveert de boot 9 januari en blijft hij drie tot vier maanden liggen.

Wethouder Ton Schroor: ‘Eind september hebben we besloten de bed, bad, broodvoorziening uit te breiden met een aantal units. Deze worden naar verwachting komend voorjaar geplaatst en moeten dan nog gereed worden gemaakt. Omdat uitbreiding echter al op korte termijn noodzakelijk is, huren we nu eerst deze boot.’ De groep mensen die nu nog op verschillende decentrale plekken in stad en provincie worden opgevangen, verhuizen ook naar de boot.

De kosten voor deze tijdelijke uitbreiding (en ook de units) zijn opgenomen in het bedrag dat het college vorige maand voor de voorziening heeft gereserveerd. Net als in het voormalige Formule 1-hotel zijn de medewerkers van Stichting INLIA verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding op de boot. Zij zorgen, net als dat nu ook al het geval is, voor toezicht, beveiliging en (nacht)beheer.

De omwonenden van de ligplaats aan het Eemskanaal zijn door middel van een brief geïnformeerd.

Foto: Siebrand Wiegman

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *