Slipjacht Eext op een zonnige winterdag

Vanwege de weersomstandigheden vond een week later dan gepland de slipjacht in Eext plaats. Een prachtige dag aan het eind van de winterperiode gisteren waar rond het middaguur de ruiters, genodigden en medewerkers zich nabij Hotel Restaurant ‘De Rustende Jager” te Eext verzamelden voor de jaarlijkse slipjacht. Jaarlijks wordt in de winter in Eext een slipjacht georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging in samenwerking met de Vereniging van Volksvermaken aldaar.

Alle foto’s FocusGroningen: klik hier  Alle foto’s Jan Hendrik van der Veen: klik hier 

Rond de klok van 13.00 uur bliezen de jachthoornblazers van de KNJV de welkomsttonen voor de aanvang van de jacht die de MEET wordt genoemd. Vervolgens wordt naar oud gebruik een borreltje te paard genuttigd.

Tijdens het parcours kunnen de ruiters enkele natuurlijke hindernissen nemen, waarbij altijd een alternatief geboden moet worden. Verder worden drukke wegen zo veel mogelijk gemeden. Waar nodig begeleiden verkeersregelaars de overige weggebruikers in verband met de veiligheid. Vanwege de drassige omstandigheden geen sprongen over sloten etc. deze editie.  Het kwam allemaal wat rommelig over. Paarden op wegen en weilanden en honden die overal liepen. 

Na een aantal kilometers is de eerste run afgelopen en kunnen honden, paarden en ruiters op adem komen. Dit keer waren er wat problemen met het volgen van het juiste spoor en na  heroriëntatie werd de jacht vervolgd om vervolgens te pauzeren na de 1e run achter het weiland van Koebroeken. Na iedere run wordt door de deelnemers, gasten en medewerkers glühwein geschonken dat warm gehouden wordt aan een driepoot, boven een vuurtje. Deze pauze duurt ongeveer 15 minuten om vervolgens met de 2e run van start te gaan richting Anloo.

In totaal bestaat de jacht uit drie runs. Na de derde, de laatste, run werd de jacht afgesloten door de jachthoornblazers in Eext. De honden krijgen na het ontbinden van de jacht, de KILL, een groot stuk pens te verdelen als beloning voor hun speurwerk. Dat gaat niet zelden gepaard met veel lawaai en geruzie.

Slipjacht
Men kan tegenwoordig eigenlijk niet meer spreken van een jacht; er wordt  niet meer op levend wild gejaagd. Er wordt dan ook niet geschoten. Er wordt een van tevoren getrokken reukspoor gevolgd door de honden die voor de ruiters uit gaan. Voor het reukspoor gebruikt men een SLIP. Dit is een lap, gedrenkt in vossenurine.

Honden voor de slipjacht


Tijdens deze slipjacht namen zo’n veertig honden mee, de zogenaamde FOXHOUND, is beslist geen huisdier; de honden worden dan ook nooit verkocht aan particulieren.  KNJV heeft een roedel foxhounds in eigen beheer. Deze honden zijn ondergebracht in  een kennel van de KNJV. Tijdens de jacht is te zien dat de honden duidelijk georiënteerd zijn op hun trainer. De trainer rijdt voorop tijdens de jacht. Hij laat de honden gehoorzamen door middel van fluitsignalen en kent alle 40-50 honden bij naam!

Een mooi schouwspel tussen mens en dier waar we met plezier op terug kunnen kijken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *