Sloop Rabotoren Paddepoel officieel gestart

groningen-paddepoel-sloop-rabotoren-5Dinsdag 6 december is de sloop van de toren aan de Pleiadenlaan in Paddepoel officieel gestart. De afgelopen weken heeft Steenhuis Sloopwerken het gebouw ‘sloopklaar’ gemaakt. De Rabotoren maakt plaats voor Polaris, een toren met 207 appartementen voor jongeren.

 Start sloop Rabotoren

Om stil te staan bij dit markante gebouw is op 6 december een startbijeenkomst sloop gehouden. Voor de gelegenheid heeft Lefier de heren S.J. Otten, S. Kamminga, H. Tillema en J. Hoekstra uitgenodigd. Begin jaren ’70 waren zij nauw betrokken bij de bouw van de Rabotoren. Samen hebben zij de sloop officieel ingeluid. Het is speciaal dat deze heren de start en einde van het gebouw meemaken.

Pieter Witzenburg, directeur Vastgoed van Lefier: “De Rabotoren was een markant en zichtbepalend beeld in Groningen. Aanpassing van het gebouw bleek helaas technisch en financieel niet mogelijk. Samen met Van Ringen Architecten uit de stad Groningen hebben we een prachtig nieuw plan ontworpen: Polaris.”

Nieuwbouw

Op de plek van de Rabotoren gaat Lefier 207 appartementen bouwen bestemd voor verhuur. Het nieuwe gebouw, dat Polaris gaat heten, wordt 66 meter hoog. De tweekamerappartementen krijgen een oppervlakte van ongeveer 45 m2 met een aparte slaap- en badkamer en zijn bedoeld voor starters op de woningmarkt en studenten. Het gebouw wordt aardbevingsbestendig gebouwd en krijgt uiteindelijk een aansluiting op Warmtestad van de gemeente Groningen.

Sloop Rabotoren

Voor de sloop van het gebouw is een unieke kraan gehuurd. Hiervan zijn er slechts twee in Nederland aanwezig. Op deze manier wordt de toren op een veilige wijze ontmanteld. De grote kraan gaat het gebouw van bovenaf tot aan de derde verdieping afknabbelen.

Daarna starten de opruimwerkzaamheden. De speciale kraan heeft een grijparm van 1,5 meter en knijpt door gewapend beton van een meter dik.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *