SP en CDA bezorgd over leefbaarheid Schildersbuurt

groningen schilderswijk herman colleniusstraat (1 van 1)De gemeenteraadsfracties van de SP en het CDA zijn bezorgd over de leefbaarheid in buurten en stellen daarover vragen aan het stadsbestuur. Aanleiding voor deze vragen zijn signalen van buurtbewoners uit de Schildersbuurt over ophogingen van kamerverhuurpanden.

Na het splitsen van woningen lijkt er volgens de fracties van de SP en CDA een nieuwe vorm van ontduiking van de 15%-norm te ontstaan: het ophogen van kamerverhuurpanden. SP-raadslid Van Duin: ‘In buurten zoals de Schildersbuurt is het onbegrijpelijk dat de 15%-norm niet wordt meegewogen bij het uitbreiden van kamerverhuurpanden. Buurtbewoners zien dat de bevolkingsdichtheid toeneemt en irritaties door verschil in leefritmes erger worden en dat is precies wat de 15%-norm probeert te voorkomen. Op deze manier worden de grenzen van de regels en het geduld van de buurtbewoners ernstig op te proef gesteld.’

De fracties van SP en CDA erkennen het belang van het feit dat Groningen een studentenstad is, maar zien ook het belang van een gemêleerde samenstelling van de buurten. De 15%-norm is voor kamerverhuurpanden ingevoerd om een evenwichtige woningverdeling en bevolkingsopbouw in buurten mogelijk te maken. Wanneer bouwbesluiten niet aan deze norm getoetst worden kan volgens de SP en het CDA het evenwicht zoekraken. De fracties nemen de oproep van de buurtbewoners serieus en willen weten wat het college van plan is hiermee te doen.

Niet alleen de rol van de 15%-norm in de belangenafweging bij uitbreiding van panden is onduidelijk, blijkt uit een conflict tussen de bewoners en de gemeente. Er is in het algemeen onduidelijkheid omdat bestemmingsplannen niet goed op elkaar aansluiten. ‘Dit leidt tot besluiten die niet te voorzien zijn. Kortom: bewoners weten niet wat ze kunnen verwachten in hun buurt en daar moet wat aan gebeuren,’ aldus Van Duin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *