Staatssecretaris van Rijn bezoekt Hanzehogeschool

groningen-hanzehogeschool-werkbezoek-staatssecretaris-van-rijn-11Vandaag, maandag 19 september, bracht drs. M.J. (Martin) van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een werkbezoek aan de Academie voor Verpleegkunde van de Hanzehogeschool Groningen.

Rond kwart over drie ontvingen Henk Pijlman, voorzitter college van bestuur Hanzehogeschool en Annemarie Hannink, dean Academie voor Verpleegkunde, de staatssecretaris. Wolter Paans, lector Verpleegkundige Diagnostiek gaf een inleiding over de drie projecten die vandaag gepresenteerd werden.

Het eerste project “Familiezorg en het Familiegesprek” werd gepresenteerd door Marie-Louise Luttik. Zij is senior-onderzoeker Lectoraat Verpleegkundige Diagnostiek. Binnen dit project wordt gewerkt aan professionele, wetenschappelijk onderbouwde verpleegkundige ondersteuning van de patiënt en familie gezamenlijk, met aandacht voor onderlinge relaties. Vragen zoals waarom? Op de vraag van bijvoorbeeld wat mantelzorgers motiveert om langdurig en intensief voor hun naasten te zorgen wordt een eenduidig antwoord gegeven. De relatie met degene voor wie gezorgd wordt is voor hen een motiverende kracht om zorg te verlenen. Het hart is de familiezorg.

Familierelaties beïnvloeden gezondheid en welzijn van de patiënt of cliënt.  Open communicatie, het uitspreken van wensen en verwachtingen. Gezamenlijk doel en mogelijke oplossingen formuleren en de balans vinden tussen draaglast en draagkracht. Op weg van een verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving.

Mariska Bouwsma, kwaliteitsverpleegkundige ZINN, presenteerde het project Cave (Computer Aided Virtual Environment.

Een digitaal interventie ter bevordering van de kwaliteit van het leven van mensen met de ziekte van Alzheimer, waarbij de herbeleving van de eigen identiteit en het levensverhaal centraal staat. Filmpjes en foto’s spelen hier een belangrijke rol.

Het laatste project Muziek en Dementie werd gepresenteerd door Karolien Dons, docent-onderzoeker Lectoraat Lifelong Learning in Music waar Philip Curtis, conservatoriumdocent een belangrijke bijdrage in leverde.

Alle foto;s van het werkbezoek: klik hier

Onderzoek heeft uitgewezen dat muziekworkshops voor mensen met dementie en hun verzorgers het leven en de communicatie van deze mensen in hun directe omgeving bevorderen.

Afsluitend sprak de staatssecretaris met docenten en studenten over de zorgberoepen van de toekomst.

groningen-hanzehogeschool-werkbezoek-staatssecretaris-van-rijn-17

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *