Stedenband Moermansk niet ter discussie

groningen-centrum-stadhuis-raadszaal-grote markt-1De bestuurlijke band tussen Groningen en Moermansk heeft een ‘flinke knauw’ gekregen met de aanhouding en verhoor van Kris van der Veen, tevens Groen-Links raadslid en enkele reisgenoten, zegt het college van B&W van Groningen. De stedenband valt niets te verwijten en staat volgens het college niet ter discussie.

Het stadsbestuur zegt in een brief aan de gemeenteraad ‘geschokt’ te zijn door de aanhouding van het gezelschap van Van der Veen vorige maand in Moermansk. “De politiek-bestuurlijke relatie staat ontegenzeggelijk onder druk”, stellen B&W. Met de Russische havenstad heeft Groningen al een kwart eeuw een stedenband.

Harde schijf
Raadslid Van der Veen, ook voorzitter van de stichting LGBT Groningen voor acceptatie en emancipatie van homoseksuelen, biseksuelen en transgenders, bezocht Moermansk om een documentaire te maken over homoseksualiteit. De politie arresteerde de groep en nam urenlange verhoren af om na te gaan of er spraken was van promotie van homoseksualiteit onder jongen. Een harde schijf is in beslag genomen en het gezelschap heeft een reisverbod gekregen.

Handelsmissie
Het Groningse college gaat nog een brief naar het stadsbestuur van Moermansk schrijven waarin het zijn afkeuring laat blijken over de acties van de Russische politie. Verder zal tijdens de volgende Groningse handelsmissie naar Moermansk in november van dit jaar de kwestie van Van der Veens arrestatie aan de orde komen, zeggen B&W.

Trots
Voor de stedenband heeft de kwestie geen gevolgen. “De stedenband is van oudsher gestoeld op sociale projecten, kennisuitwisseling en culturele ontmoetingen”, aldus B&W. “Het feit dat de Groningse stedenband met Moermansk iets kan betekenen voor de gelijke rechten van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders verdient daarom onze trots, niet onze verontwaardiging.” En bovendien, vindt het college, is de stedenband primair een band tussen de bevolking van twee steden. Niet tussen twee stadsbesturen. Bovendien is het volgens B&W wel duidelijk dat de aanhoudingen niet in opdracht van het stadsbestuur was.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.