Stille protestmars onderwijs centrum Groningen

In verschillende grote steden in Nederland, waaronder Groningen, gingen leraren vandaag de straat op. Ze willen dat het kabinet meer doet aan de werkdruk in het basis- en voortgezet onderwijs en komt met structurele oplossingen voor het lerarentekort.

Vanwege een file op de A7 waren Friese actievoerders opgehouden en mogelijk de oorzaak van een kleinere opkomst, naar schatting zo’n vierduizend demonstranten.

Het leraren tekort, beperkte invallers, het loonverschil er is wel degelijk iets aan de hand en met enige regelmaat vernemen we in de media dat door het lerarentekort leerlingen van het basisonderwijs grote achterstand hebben.

De demonstranten liepen de stille tocht via de Munnekeholm, het Gedempte Zuiderdiep en de Oosterstraat naar de Vismarkt waar de stilte werd doorbroken.

De voorzitter van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Jouke de Vries geeft aan dat leerkrachten veel maatschappelijke problemen op hun schouders krijgen.

Verder werd er gesproken om elke derde dinsdag van de maand leerkrachten hun stem zullen laten horen, net zolang tot de problemen in het onderwijs zijn opgelost.

De NOS meldt vandaag dat uit recente ramingen blijkt dat voor het schooljaar 2024/2025 een tekort van 1300 fte’s aan middelbare scholieren wordt verwacht en voor het basisonderwijs wordt uitgegaan van 1970 fte’s. Ten aanzien van het lerarentekort wordt voor 2025 een tekort verwacht van ruim 5700 leren in het basisonderwijs en 1300 leraren in het middelbaar onderwijs.

Alle foto’s van de demonstratie: klik hier

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *