Stripmuseum in 2017 naar Forumgebouw

Stripmuseum en Forum-5054Vanmiddag maakten Dirk Nijdam, directeur a.i. Groninger Forum, en Wolf van Ittersum, voorzitter van het bestuur van Stichting Nederlands Stripmuseum, bekend dat Het Nederlands Stripmuseum vanaf de opening van het Forumgebouw in 2017 ondergebracht gaat worden in het Groninger Forum. Zij deden dit met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen beide partijen, onder toeziend oog van Dig Istha, de wethouder van Cultuur van de Gemeente Groningen.

Stripmuseum en beeldcultuur
De programmaplannen passen uitstekend bij een aantal kenmerkende functies van het Forum: jeugd, beeldcultuur, nieuwe media en lezen. Ook is met vijf bioscoopzalen in het Forum de stap van strips in boekvorm naar bewegend beeld ‐ in de vorm van animatiefilms ‐ zo gemaakt.

Het Forum richt de hele zesde verdieping, totaal ruim 525 m2, in met permanente en wisselende opstellingen over strips en stripcultuur, animaties, game‐illustraties, spotprenten en andere zaken afkomstig uit de wereld van de comics. Ook wordt er ruimte gemaakt om workshops rond al deze thema’s aan te bieden.

Integraal onderdeel
Het Nederlands Stripmuseum en de bijbehorende stripwinkel wordt een integraal onderdeel van het Groninger Forum. De exploitatie valt vanaf de opening onder de verantwoordelijkheid van de Forumorganisatie. De programmering wordt een gezamenlijke verantwoordelijkheid met het Stripmuseum. Het stichtingsbestuur van het museum blijft eigenaar van de vaste collectie. Omdat het Stripmuseum integraal onderdeel wordt van het Groninger Forum kan de organisatie efficiënter worden ingericht en daardoor gaat het Stripmuseum reeds met gelijkblijvende bezoekersaantallen (40.000) een positieve bijdrage leveren aan de exploitatie van het Groninger Forum.

Groninger Forum
Het Groninger Forum wordt een ontmoetingsplaats en dynamisch centrum voor populaire cultuur, informatie en actualiteit. Voor ontspanning en verdieping. Voor iedereen. Tot de opening van het nieuwe gebouw achter de oostwand van de Grote Markt in Groningen in 2017 opereert het Groninger Forum onder meer aan het Hereplein in Groningen.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *