Tijdelijke warmtecentrale Zernike

De geothermieplannen in Groningen-Noordwest mochten geen doorgang vinden en dat heeft de stad Groningen de nodige miljoenen gekost. Sterker nog, een slecht voorbeeld als je als Groningen gelijktijdig roept de transitieprovincie van Nederland te willen zijn. Soms vraag je je dan ook wel eens af weten ze in Groningen wel waar men mee bezig is. Er wordt nu gezocht naar een duurzaam alternatief dat de bedrijven en woningen van Zernike, Paddepoel en Selwerd in de toekomst moet gaan verwarmen. Tot die tijd wordt gebruik gemaakt van een tijdelijke warmtecentrale. Een centrale warmteopwekker die gehuisvest wordt op Zernike Campus, op de plek waar onze geothermiebron zou komen. Deze bestaat uit een loods met daarin twee warmtekrachtkoppelingen, twee gasgestookte van zes megawatt en een buffertank. Daarnaast worden twee verplaatsbare verwarmingsketels aangeschaft die op andere locaties kunnen worden ingezet.

Warmtekrachtkoppeling
De centrale warmteopwekker wordt later dit jaar in gebruik genomen en gaat het warmtenet voeden dat vorig jaar is aangelegd op Zernike. In de centrale is een warmtekrachtkoppeling (WKK) aanwezig. Dit is een soort mini-elektriciteitscentrale. De generatoren in deze WKK wekken stroom op die we nodig hebben om de centrale te laten draaien. De warmte die hierbij vrijkomt wordt direct benut voor het warmtenet. Dit noemen we restwarmte en betekent een reductie van CO2-uitstoot. Onderzocht wordt nog of de tijdelijke warmtecentrale nog verder kan worden ‘vergroent’. kunnen ‘vergroenen’, bijvoorbeeld door gebruik te maken van groen gas. De twee aanwezige gasketels springen bij als er een piek komt in warmtevraag.

Twee verplaatsbare ketels
Naast een centrale warmteopwekker schaffen we twee verplaatsbare ketels aan van 1 megawatt. Hiermee gaan we het Zernike Innovatiecentrum en later dit jaar de nieuwe Polarisflat in Paddepoel verwarmen. Het innovatiecentrum op Zernike wordt binnen enkele weken al aangesloten. Als dit gebouw later dit jaar wordt aangesloten op het tijdelijke warmtenet, wordt de mobiele installatie ingezet voor de Duindoornflat in Selwerd. Met deze verplaatsbare ketels kunnen we flexibel opereren totdat de definitieve warmtebron ingezet wordt.

Eén gedachte over “Tijdelijke warmtecentrale Zernike

 1. Wat een belachelijke en dure onzin.
  We moeten toch van het gas af?
  En hoe word nu weer gestookt???
  Met gas.
  Had het gelaten zoals het was, had geluisterd naar SodM en had zes miljoen in de zak gestoken.
  Nu moeten de Groninger burgers het onnozele idee van onze wethouders (lees regenten met het niveau van een kleuter) weer gaan betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *