Trash Monday: Wie betaalt de prijs voor Black Friday? 

Vandaag op Trash Monday stond Extinction Rebellion-Groningen om 12.00 uur op de Vismarkt in het centrum van Groningen stil door middel van een performatief optreden bij de negatieve gevolgen van Black Friday. Extinction Rebelion-Groningen, beschouwt Black Friday als een marketing tactiek die de consument stimuleert om nog meer onnodige dingen te kopen dan mensen al hebben.

“Consumptiegoederen worden voor een te lage prijs verkocht. Consumentisme oefent druk uit op onze planeet en draagt bij aan moderne slavernij. Deze gevolgen zijn niet direct zichtbaar voor ons als consument en wegen vaak niet mee in ons besluit om te kopen. De vorige week gekochte goederen zijn het afval van vandaag. Veel goederen eindigen op straat, in de oceaan en op verbranding stapels.”

Een beroep vandaag op bedrijven, merken en de overheid om niet langer winst prioriteit te geven boven mensen en planeet.

Tekst gaat door onder de galery van Jan Hendrik van der Veen

De demonstranten liepen in kleur en met paraplu over de Vismarkt en het centrum van Groningen met inachtneming van de coronaregels. De demonstranten lieten zich tijdens het luchtalarm voor ‘dood’ neer vallen. Hun boodschap stond op spandoeken, dus werd er in stilte actie gevoerd. De actie werd versterkt door een Bruid en Bruidegom die voorop gingen. Zij symboliseren de verbinding tussen consumentisme en de negatieve gevolgen ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *