Tukkers Pieterspad; Er gaat niets boven Groningen

groningen-selwerd-park selwerd-wandelaars pieterpad-1Twee dagen geleden gingen ze van start vanaf de Groningse Waddenkust Pieterburen voor de langste wandelroute van Nederland, het Pieterpad, de twee echtparen uit Enschede .groningen-selwerd-park selwerd-wandelaars pieterpad-3De kou trotserend bereikten ze, na een overnachting in Winsum, vandaag Groningen, waar de jaarlijkse Univé Astrea Run plaatsvond. Het leek af en toe wel een kerstwandeling maar wat hebben jullie een fantastische provincie. Hart verwarmend hoe we vandaag in Groningen worden ontvangen.

 

groningen-selwerd-park selwerd-wandelaars pieterpad-2

En al zwaaiend vervolgden de twee echtparen hun weg en is één ding zeker, de herinnering blijft; Er gaat niets boven Groningen.

 

 

 

Het Pieterpad:

Het Pieterpad (LAW 9) is de bekendste lange-afstand-wandelroute van Nederland. De route voert van Pieterburen aan de  Groningse Waddenkust naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht en heeft een lengte van omstreeks 492 kilometer, onderverdeeld in 26 etappes. De route voert door de meest uiteenlopende landschappen en wordt onderhouden door het Nivon..

Het Pieterpad is in het veld gemarkeerd met de internationaal bekende wit-rode merktekens van langeafstandswandelpaden (LAW) en staat in detail beschreven in twee wandelgidsen die worden uitgegeven door het Nivon. Op de Sint-Pietersberg sluit het Pieterpad aan op de Europese wandelroute GR5, die tevens onderdeel is van wandelroute E2. De GR5, die via de Ardennen en de Franse Alpen naar Nice loopt, is een van de populairste internationale wandelpaden voor Nederlandse wandelaars.

Op elke etappe komen vrijwel dagelijks wandelaars van het Pieterpad langs. Het pad bestaat sinds 1983 en is ontworpen door de Tilburgse Toos Goorhuis-Tjalsma en  Groningse vriendin Bertje Jens. Op 21 april 2006 is er in Vorden, halverwege het Pieterpad, een bronzen  plaquette onthuld als eerbetoon aan beide dames. Ook in de boswachterij het Sleenzand bevindt zich een monument met plaquette ter ere van de ontwerpers van de wandelroute. Het Pieterpad wordt onderhouden door een werkgroep, onder aanvoering van Maarten Goorhuis (zoon van Toos Goorhuis) en fotograaf Wim van der Ende.

Bron: Wikipedia

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *