Uitbuiting personeel bij gemeentelijke bouwprojecten

Tom Schroor Forum bouw-1854De PvdA wil dat het college van burgemeester en wethouders in actie komt zodat uitzendkrachten die aan het werk zijn in gemeentelijke projecten weer fatsoenlijk betaald krijgen. De fractie reageert daarmee op het bericht in het Dagblad van het Noorden dat uitzendkrachten die meewerken aan de bouw van het Groninger Forum en de Sontbrug in Groningen fors worden onderbetaald. Volgens de FNV krijgen zij een veel lagere beloning dan ze volgens de cao behoren te krijgen.

Fractievoorzitter Carine Bloemhoff: “Uitbuiting in de gemeente Groningen mag niet voorkomen en zeker niet in projecten die worden verricht ten dienste van de gemeente.” De PvdA wil daarom dat het college in de toekomst meer werk sociaal aanbesteedt Dit kan door te eisen dat aannemers en onderaannemers de CAO naleven en maatregelen te nemen op te leggen als dit niet gebeurt.

De fractie wijst er op dat Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Asscher een wetsvoorstel heeft gepresenteerd om schijnconstructies in de bouw harder aan te pakken. In dat wetsvoorstel worden ook opdrachtgevers aansprakelijk gesteld voor het betalen van het cao-loon aan een werknemer. Dit betekent dat de gemeente Groningen in de toekomst zelf aansprakelijk kan worden gesteld.

De PvdA vindt dat het zover nooit mag komen. Bloemhoff: “De gemeente moet een voorbeeldfunctie vervullen wat betreft goed opdrachtgeverschap.” De fractie wil daarom dat het college onderzoek instelt naar schijnconstructies in de gemeente en aannemers hierop aanspreekt. En voor de toekomst: meer sociaal aanbesteden

Foto: Siebrand Wiegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *