Uitspraak RvS over gaswinning mag niet leiden tot verplaatsing

steden nederland, groningen, centrumDe gemeente Groningen is blij met de uitspraak van de Raad van State om de gaswinning bij Loppersum zo goed als stil te leggen. “Maar het kan niet zo zijn dat het probleem nu wordt verplaatst door elders de productie fors op te schroeven. Ik ga er niet vanuit dat dit gaat gebeuren”, zegt burgemeester Peter den Oudsten.

“Net als de meeste mensen ervaren B&W de uitspraak als het verder opvoeren van de druk op de NAM en het Rijk. Maar belangrijker vind ik dat het belang van de Groninger bevolking steeds serieuzer wordt genomen. En dat werd tijd ook. De veiligheid van de inwoners krijgt door de uitspraak de hoogste prioriteit. Die beweging gaat steeds meer de goede kant op”, aldus de burgemeester.

Neveneffect
Over het eventueel elders winnen van meer gas: “Er moet geen ongewenst neveneffect ontstaan. Wij gaan nauwlettend volgen wat er gebeurt. We zien wel dat er een andere mindset over de gaswinning is gekomen. In het begin van het jaar bestond nog grote aarzelingen bij de regering om de gaskraan dicht te draaien. Ik ga er vanuit dat de minister verder handelt in de geest van de uitspraak.”

Bezwaar
De gemeente neemt het signaal van de Raad van State mee in de bezwaarprocedure die het eerder aanspande tegen het Rijk over het gaswinningsbesluit voor de hele provincie Groningen. Over de aardbevingen die een gevolg zijn van de gaswinning merkt de burgemeester op: “Er ontstaat steeds meer het besef dat de NAM niet de geschikte organisatie is om schade af te handelen. Het is beter als burgers dit rechtstreeks op kunnen lossen met het Rijk.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.