Uitstoot kolencentrales fors aan banden

Nederlandse kolencentrales mogen de komende jaren op niet meer dan 35% van hun maximale capaciteit draaien. Dit zorgt op korte termijn voor een forse vermindering van CO2-uitstoot bij kolencentrales van circa 6-7 megaton. De wetswijziging Verbod op Kolen gaat in per 1 januari 2022 en geldt tot einde 2024. Met deze productiecapaciteit blijft de leveringszekerheid gewaarborgd, ook in tijden van weinig energieproductie uit zon en wind.

Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius: vanaf 2030 zijn er geen kolencentrales meer in Nederland. Deze driejarige productiebeperking levert een belangrijke bijdrage aan de CO2-reductie op korte termijn. En naast de recent aangekondigde sluiting van de Onyx centrale in Rotterdam, pakken we nu door met het reduceren van broeikasgassen bij de overige kolencentrales.
De productiebeperking voor de drie kolencentrales in Nederland levert een belangrijke bijdrage aan de uitvoering van het Urgenda-vonnis. Naar verwachting is de CO2-uitstoot in de jaren daarna namelijk voldoende gereduceerd. De eigenaren van de kolencentrales worden door de overheid financieel gecompenseerd voor de verloren inkomsten van de gereduceerde elektriciteitsproductie tot en met 2024. De hoogte hiervan wordt bepaald conform de rekenregels in de Algemene Maatregel van Bestuur en uiteindelijk getoetst door de Europese Commissie in verband met staatssteun.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *