UMCG medewerkers weer in actie voor een betere CAO en verminderde werkdruk

Vandaag, 26 oktober, staakten medewerkers van de UMC’s, waaronder het Universitair Medisch Centrum Groningen, opnieuw om hun eisen voor meer loonsverhogingen en maatregelen tegen de hoge werkdruk, kracht bij te zetten. De actiedag is een vervolg op de eerdere actiedag op 28 september j.l.. 

Alle foto’s: klik hier 

De actiedag starte om  0.00 uur vannacht en gaat door tot middernacht. Deelnemers aan de stakingsactie draaien een zondagsdienst, wat inhoudt dat zij alleen noodzakelijke en spoedeisende zorg verlenen. Binnen het Universitair Medisch Centrum Groningen gaat het om zevenentwintig afdelingen. 

Veiligheid voorop

‘Met elk ziekenhuis heeft de FNV vooraf een veiligheidsoverleg gevoerd, waarin de spoedzorg voor patiënten gegarandeerd wordt en veiligheid van werknemers en patiënten voorop staat’, zegt Elise Merlijn, die namens de FNV onderhandelt voor de cao UMC’s. ‘De COVID-besmettingen nemen weer toe. Alle actievoerders zijn zich hiervan bewust en houden zich morgen, net als op normale werkdagen, aan de coronamaatregelen. Ook gaat de zorg voor Covid-19 patiënten gewoon door. Helaas is de druk op medewerkers in de UMC’s zo schrijnend dat actievoeren, met de beperkte mogelijkheid die ze hiertoe al hebben, noodzakelijk is om de toekomstbestendigheid van de zorg te redden. De uitstroom in de UMC’s is verontrustend hoog. Komen zij nu niet voor zichzelf op, dan is er straks niemand meer over om zorg te leveren.’

Er zijn al langere tijd cao-onderhandelingen gaande. Het cao umc 2022-2023 is ondertekend door de overkoepelende organisatie van UMC’s (NFU) en de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen, verzorgenden en aanverwante beroepen (NU’91). De bonden FNV Zorg & Welzijn, CNV Connectief, LAD en FBZ blijven echter bij hun eis van een loonsverhoging van 3 procent voor alle medewerkers en organiseren daarom een actiedag in het UMCG. Ook in alle andere umc’s in Nederland wordt gestaakt.

De acties leiden tot het afzeggen van sommige geplande behandelingen en afspraken. Betrokken afdelingen in het UMCG maken een inventarisatie van wat er wel en niet door kan gaan. Het UMCG streeft ernaar om zoveel mogelijk afspraken en behandelingen door te laten gaan.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *