Van Bommel SP geeft visie over opkomst en bestrijding IS

groningen-centum-huize beurs-sp-discussieavond is-5Harry van Bommel was gisteravond één van de sprekers in “Huis de Beurs” om te spreken over het onderwerp de opkomst en de bestrijding van IS. Een avond die door de SP was georganiseerd samen met Koerdisch-Nederlands Samenwerkingscentrum Groningen. De tweede spreker, Younis Lutfula, sprak over zijn gesprekken met gevangen genomen IS strijders in Irak.

Midden Oosten
Het westen heeft volgens van Bommel in het verleden grenzen getrokken in het Midden-Oosten waarbij de invloed van de U.S. en het westen naar hun hand gezet kon worden. IS bepleit het uitwissen van deze grenzen en wil een kalifaat stichten. Dit kalifaat zou derhalve het gehele Midden-Oosten, Noord-Afrika, het Iberisch Schiereiland: al-Andalus, Turkije en de Balkan moeten omvatten. Christenen, jezidi’s en andere niet-moslims krijgen de keus zich te worden gezien als ‘afgedwaald van de ware leer’ en krijgen eveneens de keuze tussen de dood of bekering tot de salafistische puristische vorm van de islam die IS propageert.

Bestrijden
Nederland gaat volgens van Bommel verkeerd om met het bestrijden van de IS. Met bombarderen is het probleem niet opgelost. Wat is de achtergrond van de opkomst van IS, hoe pakken we het aan, en wat doen we met mensen die zich verwant voelen om te radicaliseren. IS wordt nu op hun wenken bediend en het wordt uitgelegd als; de strijd is begonnen. Hoe verander je de ideologie en hoe krijg je greep om de financieringsstructuren?

SP avond met Harry van Bommel-5273Younis Lutfula laat weten dat IS gevangenen laten weten niet zitten te wachten om de westerse strijders. Taal en communicatie is veelal het probleem. Laat deze mensen een opstand in eigen land beginnen. De propaganda machine werkt volop waarbij sociale media een belangrijke rol vervuld. Het gaat om het uitdragen van hun ideologie waar we ons tegen moeten wapenen.

Koerden
De Koerden spelen inmiddels een belangrijke rol. Zij gaan de strijd aan op de grond en herwinnen terrein en op de ingeslagen weg vindt er op termijn misschien erkenning voor de Koerden plaats volgens van Bommel.

SP avond met Harry van Bommel-5294Na de toespraken de vragen uit het ruim aanwezige publiek zoals; Hoe bestrijden we IS en hoe stoppen we de propagandamachine. Niet zeggen wat niet moet maar wat wel moet. Niet alleen de schuld van het Westen. Wordt het niet tijd om naar ons zelf te wijzen. Wanneer komt er een eind aan.

 

Kortom, een zinvolle avond, waarin je merkt dat het kennen van de geschiedenis één is, en dat er nog een lange weg te gaan is om te wonen in een wereld waarin we met elkaar vredig kunnen wonen.

Foto’s: Siebrand Wiegman/FocusGroningen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *