Versterken woningen Groningen prioriteit bij Minister Kamp

loppersum-persconferentie gaswinning-105Het versterken en veiliger maken van woningen en gebouwen in het aardbevingsgebied in Groningen heeft voor het kabinet de hoogste prioriteit.

Dit heeft Minister Kamp van Economische Zaken maandag tijdens een bezoek aan Groningen laten weten. “Het is een grootscheepse operatie om de veiligheid en leefbaarheid voor Groningers te verbeteren. Dit moet niet alleen zorgvuldig maar ook snel gebeuren, gezien het grote aantal woningen dat nog versterkt moet worden. Vandaag heb ik met eigen ogen kunnen zien dat er goede voortgang wordt gemaakt. Belangrijk, want alleen dan zullen Groningers ervaren dat hun veiligheid nu echt voorop staat.”

Kamp sprak met verschillende bewoners in Loppersum, Het Zandt en Bedum. Groningers wiens huizen al versterkt zijn of nog versterkt moeten worden. Daarnaast sprak hij met de medewerkers van het Centrum Veilig Wonen (CVW) en onafhankelijke taxateurs die de schade bij huizen als gevolg van aardbevingen taxeren. Kamp: “Vandaag heb ik met mensen gesproken die opgelucht zijn dat hun woning op een goede manier is verstevigd, maar ook met mensen voor wie de toekomst nog onzeker is, bijvoorbeeld omdat hun huis mogelijk wordt vervangen door een nieuwbouwwoning. Dat levert vanzelfsprekend veel onrust voor deze bewoners op. Daar wilde ik met hen zelf over spreken.”

Om ervoor te zorgen dat de grootscheepse operatie om de veiligheid en leefbaarheid in Groningen te verbeteren goed en snel verloopt wordt er binnenkort een Nationaal Coördinator Groningen aangesteld. De Nationaal Coördinator Groningen gaat leiding geven aan een speciale overheidsdienst voor het aardbevingsgebied in Groningen. De overheidsdienst wordt gevormd door het Rijk, provincie en gemeenten en zal nauw gaan samenwerken met het CVW.

In juli wordt op basis van nieuw advies van toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen een besluit over de gaswinning van dit jaar genomen. Voor 1 januari wordt besloten of een nieuw systeem van gaswinning mogelijk is en bijdraagt aan de veiligheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *