Vele buitenbranden, maar minder woningbranden

steden nederland, groningenDe brandweer van de Veiligheidsregio Groningen is tijdens de jaarwisseling in de provincie Groningen druk geweest met het blussen van vele buitenbranden. Het aantal woningbranden is in vergelijk met voorgaande jaren iets minder. In totaal moest de brandweer 236 keer in actie komen voor buitenbranden en zeven keer voor een woningbrand. Het totaal aantal meldingen waarbij inzet van de brandweer nodig was kwam uit op 270 en is daarmee vergelijkbaar met voorgaande jaren. De sfeer was gemoedelijk en de brandweermensen zijn niet belemmerd tijdens hun werkzaamheden.

De meldingen van buitenbranden en vreugdevuren kwamen vanuit de gehele provincie. Met name in de stad Groningen en Hoogezand moest de brandweer hiervoor geregeld in actie komen om deze te blussen. Daarnaast waren er in totaal tien meldingen van autobranden.

Op Oudjaarsavond veroorzaakte vuurwerk in een rioleringsput voor een gaslekkage aan de Patrimoniumstraat in Appingedam. Doordat het gas zich via de riolering de naastgelegen woningen kon binnendringen was het nodig om een zestal woningen tijdelijk te ontruimen. Vervolgens heeft Enexis de leiding afgesloten en gerepareerd. De bewoners konden later weer terug naar hun woningen.

Even na 01:00 werd er brand gemeld bij basisschool ‘De Swoaistee’ in de stad Groningen. In een van de lokalen heeft een brand gewoed. De brand was snel onder controle, maar we zijn nog lang bezig geweest met het ventileren van het gebouw. De oorzaak is vermoedelijk brandstichting. In Hoogezand was eerder op de avond ook een brand in een schoolgebouw, waarbij een lokaal schade op liep.

Aan de Damsterweg in Holwierde is een vrijstaande boerderij volledig door brand verwoest. Rond drie uur werd de brand ontdekt. Het bestrijden van de brand was lastig, omdat er geen brandkranen of open water in de directe omgeving aanwezig waren. Aangezien de brand gelijk uitslaand was, konden we niet voorkomen dat de hele boerderij verloren is gegaan. Ten tijde van de brand waren de bewoners niet thuis en hebben we twee honden uit de schuur kunnen redden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *