Verschillende boomsoorten in een rij aan de singels

bomen aan de singels-1Verschillende boomsoorten in een rij, zonder onderbeplanting. Ook in de toekomst blijft het groen aan de singels er zo uitzien. Een voorkeur voor deze manier van beplanting komt naar voren uit een enquête die de gemeente heeft gehouden onder bewoners en ondernemers aan en rond de singels. De door kastanjeziekte ontstane open plekken aan de singels worden dit najaar opnieuw beplant. De buurt is tevreden over de aanpak.

Singels beplant met een rij met verschillende soorten bomen, zonder struiken of bloeiende planten aan de voet. Dit toekomstbeeld komt naar voren uit een enquête onder bewoners en ondernemers aan de singels. Ook een groep bewoners en ondernemers in de buurt van dit gebied kreeg vragen voorgelegd over het groen aan de singels. De uitkomsten van het onderzoek en de presentatie van ontwerpen voor de singels zijn te vinden op www.os-groningen.nl.

Voorkeur bewoners en ondernemers
Door de kastanjeziekte moesten aan de singels alle zieke bomen wijken. Dit najaar komen nieuwe bomen op de opengevallen plekken. Bij deze herplant baseert de gemeente zich op de voorkeur van bewoners en ondernemers aan de singels en in de buurt voor verschillende soorten bomen in een laanbeplanting.

Comité
Willem Sanders, woordvoerder van het comité ‘Behoud de Singel’ is tevreden over de aanpak: “We zijn heel blij met het besluit van de gemeente om over te gaan tot herplant. De bewoners hebben zich uitgesproken voor singels in de huidige vorm met diverse boomsoorten, daar zijn we het als comité helemaal mee eens. We zijn zeer tevreden over de constructieve wijze van samenwerken met de gemeente.”

Beeldbepalend
Wethouder Jan Seton vult aan: “Ik ben verheugd dat we in goed overleg met de buurt tot een keuze zijn gekomen over hoe we de open plekken aan de singels invullen. Dat is belangrijk omdat het gaat om bomen die niet alleen nu, maar ook op langere termijn beeldbepalend zijn voor dit bijzondere stukje groene stad.”

Opengevallen plekken
Omdat de kastanjeziekte de afgelopen tijd zorgde voor gaten in de bomenrij aan de singels, heeft de gemeente samen met het actiecomité Behoud de Singel en andere singel-bewoners de mogelijkheden voor herplant onderzocht. Tijdens een gezamenlijke rondgang met bewoners over de singels en in een navolgende bijeenkomst is gesproken over mogelijkheden voor invulling van de opengevallen plekken.
Uit de enquête kwam ook naar voren dat een wandelpad hier als extra voorziening wordt gewaardeerd.

Plantplan
Op basis van de uitkomsten van het onderzoek wordt een plantplan gemaakt. De voorbereidende werkzaamheden voor herplant starten voor de zomer. Dan worden de plantgaten geschikt gemaakt voor de nieuwe aanplant. In het najaar komen op de plekken waar voldoende ruimte is nieuwe bomen, die in formaat en structuur passen bij de huidige bomenrij.

Bekijk de presentatie van onderwerpen en onderzoek >>

Bekijk het rapport Buurt boomt over kastanjes; Herplant van de singels >>

.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *