Voetbalshirtsmaffe stadjer met indrukwekkende collectie

Arjan Wijngaard doet voetbalshirtjesliefhebber watertanden

Op een steenworp afstand van het oude Oosterpark heeft shirtjesfreak Arjan Wijngaard (42) een indrukwekkende collectie van liefst 2700 exemplaren verzameld uit alle uithoeken van de wereld. In keurige, op maat gemaakte rekken zijn alle shirtjes op volgorde gerangschikt. Arjan is fan van drie clubs waarvan hij zoveel mogelijk tricots op zijn conto wenst te schrijven. FC Groningen, Feyenoord en Everton. De gemiddelde fan van één van deze clubs zal zijn of haar vingers aflikken bij de exemplaren die hier tentoongespreid hangen.

Herbeleef de geschiedenis van de FC door middel van shirtjes met op de borst iconische sponsoren als AGO, AEGON, Pioneer of cultklassieker Idee voor Vakwerk (de Groningen-collectie beslaat alleen al 160 exemplaren). Feyenoord-fans kunnen hun hart ophalen bij het zien van geldschieters als Gouden Gids, Stad Rotterdam Verzekeringen en ASR die het klassieke rood-witte kledingstuk gesierd (of ontsierd, volgens de puriteinen) hebben. De shirts van Everton zijn met een zeker gevoel voor nostalgie altijd verbonden aan het klassieke elektronicaconcern NEC.

Waarom zoveel?


Hoe kom je in vredesnaam tot zo’n enorme collectie? ‘Waarom verzamelen mensen postzegels of pennen,’ kaatst Arjan de openingsvraag soepel terug. ‘Het is niet uit te leggen, het is gewoon zo.’ Wat wellicht helpt is dat je al jarenlang fan bent van FC Groningen. Voeg daarbij Arjans karakterologische voorliefde voor ‘echte volksclubs’ en je komt uit bij deze drie clubs. Met als meest bijzondere nog wel Everton. ‘Ik was als zestienjarige op vakantie op Gran Canaria,’ doet de verzamelaar uit de doeken. ‘Daar hing ik wat rond en kwam veel Engelsen tegen, die daar volgens gezonde traditie flink aan de boemel waren. Toevallig zag ik een aantal jongens uit Liverpool wat vaker. Het waren die-hard Everton fans. Tijdens hun laatste nacht op het eiland werd er natuurlijk flink gefeest. Ze hadden met mij de afspraak gemaakt dat ik ze de volgende ochtend heel vroeg wakker zou maken want hun vliegtuig vertrok om 07.00 uur. Het lukte me om ze uit een zware sluimering te krijgen. We wisselden op de luchthaven adressen uit en ze beloofden me als tegenprestatie een wedstrijdshirt van Everton op te sturen. Er gingen enkele maanden voorbij, ik dacht eerlijk gezegd dat het er wel bij zou blijven, maar uiteindelijk werd er een pakketje bezorgd met een origineel Everton-shirt. Daar is het zaadje geplant dat nu behoorlijk ontkiemd is haha.’

Origineel verzamelen
De manier van verzamelen is ook belangrijk voor hem. ‘Ik zit in een app-groep met zo’n 35 verzamelaars. Daar wisselen we ervaringen uit. Ik ben niet iemand die om die shirtjes gaat zitten leuren. Ik probeer er op een creatieve manier aan te komen. Via Ebay, Markplaats of Facebook. Alles struin ik af.’ Ondanks het feit dat hij de publiciteit niet opzoekt zijn er verschillende media bij hem op bezoek geweest. FC Groningen-tv heeft een reportage gemaakt, ook op SBS6 is zijn collectie te zien geweest. Zijn verzameling heeft in de gratis ochtendkranten Metro, en het ter ziele gegane Spits gestaan. Ook haalde hij De Telegraaf. Als echte Feyenoord-supporter komt er echter geen shirt van Ajax in zijn huis. Om dezelfde reden ontbreken ook tenues van Heerenveen en Twente ontbreken. Oplettende lezers kunnen hier hun conclusies ongetwijfeld uit trekken. ‘De Telegraaf zorgde nog voor een ludieke kop in de trant van ‘Indrukwekkende shirtjesverzameling, maar geen Ajax’ hetgeen mij nog via een ingezonden brief werd aangerekend. Dat vond ik mooi, hou wel van een beetje prikkelen. Het mooie van een volksclub vind ik dat de supporters er altijd staan, in goede maar vooral ook in slechte tijden. Daar voel ik me echt mee verwant.’

Kind in snoepwinkel


De ware liefhebber voelt zich als kind in een snoepwinkel op het moment dat Arjan op zijn bovenverdieping de tot shirtjespaleis omgebouwde slaapkamer laat zien. Allemaal keurig opgehangen en gerangschikt. Via nationale elftallen naar shirtjes van Duitse, Franse, Italiaanse en Spaanse club. Veruit de meeste komen echter uit Engeland, maar niet meteen van clubs uit de met geld omgeven Premier League. Eerder van echte cultclubs die vaak op een obscuur niveau spelen. ‘Dan mail ik zo’n club dat ik interesse heb in hun shirt. Zijn ze helemaal vereerd. Ik zeg dan bijvoorbeeld toe om voor 35 pond in hun programmaboekje te staan, sturen ze mij een uit- en thuisshirt toe. Prachtig toch. Dat is voor mij de echte voetbalbeleving. Als het weer kan en mag ga ik snel weer op reis naar zo’n vergeten pareltje. Ik heb veel grote stadions in Europa bezocht, maar identificeer me toch het meeste met Engelse clubs als Kidderminster Harriers FC, Marine of Dagenham & Redbridge. Iedere gek zijn gebrek zullen we maar zeggen.’ In dit geval een ‘gebrek’ van 2700 shirts die de ware voetballiefhebber zal betoveren.

Tekst: Machiel Akkerman – SportinStad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *