Vrouwenmars Groningen ter herinnering bevrijding verzetsvrouwen Westerbork

Honderdzestien vrouwen liepen vandaag, 14 april, een vrouwenmars van Groningen naar Grijpskerk. Hiermee wordt een tocht herbeleefd die door de gevangen verzetsvrouwen op 11 april 1945 vanuit Westerbork werd gelopen en waar zij op 14 april 1945 in Grijpskerk werden vrijgelaten. Men verzamelde zich bij het Huis van Bewaring. Hier werden de namen voorgelezen om vervolgens aan de mars te beginnen.

Men loopt deze mars  om te herdenken dat ze deze vrouwen hun leven voor onze vrijheid op het spel hebben gezet.

De route van 25 kilometer gaat via Groningen centrum, Aduard, Zuidhorn, Noordhorn en Niezijl naar Grijpskerk. Dit jaar voor het eerst een loop van 5 kilometer met historische context over de Vrouwenmars door het centrum van Groningen.

Na ongeveer 2,5 kilometer (30-40 minuten) buigen deze deelnemers af bij restaurant Doppio aan de Brugstraat 6, waar voor deze gelegenheid een pop-up expositie ingericht is over de Vrouwenmars.

In april 1945 zat in Kamp Westerbork een groep van honderdzestien vrouwelijke politieke gevangenen opgesloten. Met de bevrijding in zicht werden deze vrouwen in de nacht van 11 op 12 april op een mars gestuurd, begeleid door een groot aantal bewakers. Ze liepen via Assen naar Groningen en vanuit daar richting Visvliet. Daar werden ze op 14 april 1945 bevrijd.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *