Groninger wijk de Wijert als startpunt voor de Peringatan Ride Out motortocht 2024

Vandaag,  13 april 2024, vindt de jaarlijkse Peringatan Ride Out plaats. De motortocht wordt ieder jaar georganiseerd rond de datum 12 april vanwege Hari Pahlawan. De motortocht trekt dit jaar van Groningen naar Almelo. De honderden Molukse motorrijders verzamelden zich dit jaar in de Groninger wijk de Wijert aan de van Eedenstraat. 

Alle foto’s van vanmorgen: klik hier 

Hier hadden de bewoners gezellige kraampjes opgesteld, was er muziek en deed de kerk haar functie. Kortom een goed georganiseerd geheel. Deze motortocht met grotendeels Harley Davinson’s, gaat langs verschillende Molukse wijken in Bovensmilde en Hoogeveen en eindigt dit jaar in Almelo.

In Stichting Akar Bahar zal een kleine herdenkingsceremonie plaatsvinden. Alle motorrijders waren welkom om zich aan te sluiten, mits zij het doel van de motorrit onderschrijven.

Christiaan Soumokil

12 april 1966 is de dag dat Christiaan Soumokil werd geëxecuteerd. Inmiddels staat 12 april ieder jaar in het teken van Hari Pahlawan. De dag dat de RMS mensen herdenkt die hun leven hebben gegeven voor een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken. Christiaan Soumokil was president van de Republiek der Zuid-Molukkenvan 1950 tot 1966.

Goed doel

Naast het herdenkingselement wordt er geld ingezameld voor het goede doel. Met de opbrengst worden politieke gevangenen op de Molukken financieel ondersteund. “Tot de dag van vandaag worden de aanhangers van de RMS nog steeds meedogenloos vervolgd”, aldus Brian Hukom. Op de Molukken is bijvoorbeeld het hijsen van een RMS-vlag strafbaar.

Video: Gea Heidstra

Video: Rieks Oijnhausen

Alle foto’s van vanmorgen: klik hier 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *