Waddenvereniging bezorgt over intensivering gaswinning ’t Wad

natuur, zeeenGaswinning is een beladen onderwerp in het waddengebied. Jarenlang is er hard tegen plannen voor gaswinning gestreden. En met succes door de waddenvereniging, immers niemand weet de ernstigste effecten van bijvoorbeeld de bodemdaling en de effecten bij eb en vloed.

Helaas moeten we vandaag vernemen dat om economische belangen  de Nederlandse Aardolie Maatschappij van minister Kamp van Economische Zaken meer gas mag winnen in en rond de Waddenzee, meldt RTV-Noord.

natuur, landschappenHet gaat om gaswinning bij onder andere Lauwersoog en Vierhuizen. In totaal gaat het om 15 miljard kubieke meter gas extra de komende 20 jaar. Dat betekent voor sommige kleine gasvelden onder het Wad dat de productie verdrievoudigd wordt. Volgens een woordvoerder van de NAM is de productie nu al verhoogd.

De bodemdaling die met de nieuwe gaswinning onder de Waddenzee gepaard gaat, blijft volgens berekeningen van NAM binnen de afgesproken grens van zes millimeter per jaar. Als de norm wordt overschreden, wordt volgens een woordvoerder van minister Kamp de gaswinning teruggeschroefd of gestopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *