Wakhakken voor behoud van de IJsvogel

ijsvogelIJsvogels in beeld tijdens koning winter 

De ijsvogel is een bijzondere vogel: snel, mooi, maar ook kwetsbaar. De afgelopen strenge winters is het aantal vogeltjes in de stad helaas afgenomen van ruim dertig broedparen naar nul in voorjaar 2012. Deze zomer zijn gelukkig enkele jonge vogeltjes vanuit het zuiden naar de stad toegevlogen.

 

IJsvogels zijn snel en schuw en de paar vogels die nu in Groningen overwinteren zijn dus niet zo gemakkelijk te zien.

IJsvogelwerkgroep

Al enkele jaren helpt de werkgroep de ijsvogels in de stad een handje; er zijn broedwanden aangelegd én er is zelfs een speciale ijsvogelwerkgroep opgericht. Zij maken in de winter op strategische plekken wakken, zodat de ijsvogels kunnen blijven vissen. Daarnaast monitoren zij broedsucces en helpt de gemeente bij het onderhoud van de wanden.

Kom in actie

Ook u kunt de ijsvogels in de stad helpen: houd een vierkante meter water open op plekken waar naar verwachting vis zit en waar het toch al minder snel dichtvriest: bijvoorbeeld rondom woonboten. Denk hierbij natuurlijk aan uw eigen veiligheid. Zelf een ijsvogel gezien? Of ijsvogelwachter worden? Stuur dan een e-mail naar Kristin Wijnja van de Natuur en Milieufederatie Groningen: [email protected]

Foto: Fred van Maurik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *