Wanneer mag er geschonken worden bij verenigingen

onderwijs, keiweek 2012Wanneer en tot hoe laat mogen sportverenigingen, studentenverenigingen en instellingen als buurt- en speeltuinverenigingen drank schenken? Daarover praat woensdag 22 oktober de commissie Financiën en Veiligheid van de Groningse gemeenteraad. Het college van burgemeester en wethouders (B&W) heeft naar aanleiding van de nieuwe Drank- en Horecawet regels opgesteld die oneerlijke concurrentie met de horeca moeten voorkomen.

De vergadering van de commissie is van 13.00 tot 15.00 uur in de oude raadzaal van het stadhuis en is vrij toegankelijk. De vergadering is ook online via groningen.nl/gemeenteraad live te volgen. Op deze website van de gemeenteraad is de volledige agenda met alle agendapunten en vergaderstukken te bekijken.

Oneerlijke concurrentie
Door de nieuwe Drank- en Horecawet heeft ook de gemeente Groningen regels moeten bepalen voor het schenken van alcohol bij sportverenigingen, studentenverenigingen en instellingen als buurt- en speeltuinverenigingen. De gemeenteraad moet deze regels nog wel goedkeuren en bespreekt ze in de raadscommissie van woensdag. De schenkregels zijn bedoeld om oneerlijke concurrentie van zogeheten ‘paracommerciële inrichtingen’ met de gewone horeca te voorkomen. B&W stellen dat de gemeente de nu geldende schenktijden als uitgangspunt voor de nieuwe regels heeft genomen.

“Oneerlijke mededinging”
De plannen zijn besproken met studenten, de sportverenigingen, buurtverenigingen en de Speeltuincentrale. Volgens B&W kunnen zij zich allemaal in de voorgestelde regels vinden. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is tegen. De afdeling Groningen is van oordeel dat uitgaan van de bestaande praktijk juist oneerlijke mededinging stimuleert.

Woninginbraken
De commissie bespreekt ook het Regionaal Beleidsplan Veiligheid Noord-Nederland van de 58 gemeenten in Noord-Nederland, de politie en het Openbaar Ministerie. Aan de eerder vastgestelde prioriteiten van jeugd, geweld zoals huiselijk geweld en uitgaansgeweld, woninginbraken en georganiseerde criminaliteit is een nieuwe prioriteit toegevoegd: grootschalige incidenten en evenementen. Afgeleid van dit noordelijke Veiligheidsplan komt de gemeente Groningen binnenkort met een eigen veiligheidsnota. Het noordelijke beleidsplan beschrijft ook de sterkteverdeling van de noordelijke politie-eenheden. Het aantal agenten in basisteams in de Stad groeit.

wietpas demonstratie-1Legaal wiet kweken
Verder staat de evaluatie van het Burgerinitiatief aan de orde. Stadjers konden twee jaar lang als proef zelf een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad zetten. Als het een wijk betrof waren daar 250 handtekeningen voor nodig, voor iets wat de hele stad aanging 1000. Dit nieuwe instrument voor burgerparticipatie is slechts één keer gebruikt. Maar het voorstel van de Jonge Democraten te experimenteren met legaal wiet kweken haalde niet genoeg handtekeningen. Is het Burgerinitiatief mislukt en ook achterhaald omdat er een beweging is waarbij burgers niet langer aansluiting bij de overheid zoeken, maar andersom? Als de gemeenteraad dat concludeert is herinvoering niet nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *