Warmtecentrale Warmtestad officiël geopend | Groningen doet het samen!

Vandaag, donderdag 3 november, werd de officiële openingshandeling verricht van de eerste duurzame WarmteCentrale van Groningen. Wethouder Philips Broekma, (wethouder gemeente Groningen), Riksta Zwart, (Waterbedrijf Groningen), Jan-Joris van Dijk (Bytesnet), Jan-Daan Luyks (QTS), Dik Takkenbos (Warmtestad) en bewoner Arnold Veenkamp draaiden een wiel, dwarrelde de confetti en kon het champagne glas geheven worden.

Speciaal voor de opening van de warmtecentrale hebben kinderen van groep 8 van basisschool de Hoeksteen in Vinkhuizen en de Bisschop Bekkersschool in Paddepoel les gekregen over warmte. Daarbij hebben zij hun wensen, verlangens en mening over de Groningse energietransitie opgeschreven. Groningse stadsdichter Myron Hamming maakte op basis hiervan een warmtegedicht voor de stad.

Officieel programma Opening WarmteCentrale

Voorafgaand aan de openingshandeling van de WarmteCentrale vond een programma in de Energy Barn op het Zerniketerrein  plaats waar inhoudelijk werd stilgestaan bij de verschillende facetten van de Groningse warmtetransitie. Hierbij kwamen bewoners en internationale experts aan bod en werd gesproken door Rico Bakker over hoe slechte ideeën tot verandering en creativiteit leiden.

Ook aanwezig Solarfields en K3Delta aan die voor WarmteStad het grootste zonnewarmtepark in Nederland bouwen en exploiteren. Hier werd eerder op de dag het officiële startsein voor gegeven. Zij gaven net als de datacenters Bytesnet en QTS  een toelichting over het belang van innovatieve technologieën, duurzame warmte en een CO2 neutrale stad.

Vandaag 3 november en zaterdag 5 november staat Groningen in het teken van de Groningse aanpak in de warmtetransitie. Een moment waarop een grote stap gemaakt wordt van gas naar duurzame warmte. Zaterdag 5 november vindt de Open WarmteDag plaats, waar stadjers door middel van een speciale fietstocht ‘Fiets je Warm’ over het tracé van het warmtenet, kennismaken met de ontwikkeling en levering van hun lokale Groningse warmte. De fietstocht begint bij de nieuwe warmtecentrale, die samen met de datacenters, speciaal haar deuren opent voor bezoekers.

Viering voor en mét de stad

Dick Takkebos, directeur WarmteStad: “Tijdens de OpenDag laten we zien dat we in Groningen allemaal een steentje bijdragen in de warmtetransitie: van bewoner tot innovatieve ontwikkelaar. Iedereen heeft een sleutelrol in Groningen. De WarmteCentrale is daardoor een viering voor en mét alle Groningers.”

De Open WarmteDag wordt georganiseerd in samenwerking met gemeente Groningen, wijkbedrijven, bewonersgroepen, woningcorporaties, aannemers, Campus Groningen én kennisinstellingen. Zeker een aanrader om te doen, immers het wordt steeds duidelijker hoe de onderlinge samenhang onze warmte voor morgen gaat brengen.

in Denemarken worden inmiddels 65% van de woningen op deze wijze verwarmd

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen (Alle foto’s: klik hier) – FocusGroningen (Alle foto’s: klik hier)

Een video van  Eenvandaag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *