Waterstof tanken in Groningen 24 uur de klok rond kan bijna

Holthausen Clean Technology bouwt op de energieneutrale campus van Century Autogroep aan de Bornholmstraat in Groningen een publiek toegankelijk waterstoftankstation waarvan de verwachting is dat deze in november in gebruik genomen gaat worden.

Lang niet iedereen is ervan overtuigd dat de elektrische auto de toekomst heeft. Het aantal autofabrikanten die auto’s fabriceert geschikt voor waterstof neemt in aantal toe. We moeten allemaal ons steentje bijdragen om de doelen in het Klimaatakkoord te bereiken en waterstof speelt hierin een belangrijke rol, waarbij opgemerkt dat de aanschaf van een dergelijke auto van 60.000 en hoger voor de gewone man nog even op zich laat wachten. De gemeente Groningen heeft inmiddels al een aantal auto’s op waterstof in gebruik en onlangs is één van de grootste groene waterstofstations van Europa bij Qbuzz in Groningen in gebruik genomen. Qbuzz heeft twintig waterstofbussen in gebruik.

De twee genoemde lokale ondernemingen uit Groningen werken al meerdere jaren nauw samen om emissievrije mobiliteit mogelijk te maken. De huidige samenwerking bestaat onder meer uit het ombouwen van elektrische Volkswagen bestelauto’s naar waterstof. Gezamenlijk starten de ondernemers Carl Holthausen en Erik Meems eind augustus officieel met de bouw van het eerste publieke waterstoftankstation met groene waterstof. Energy Points, onderdeel van Holthausen Clean Technology, gaat het waterstoftankstation aan de Bornholmstraat, op steenworp afstand van de drukke N7, realiseren volgens een nieuw design. De initiatiefnemers noemen het ‘uniek’ dat op de locatie zowel de productie als het tanken van groene waterstof wordt gefaciliteerd.

Pioniers
Als Europese pionier op het gebied van brandstofcelvoertuigen levert Holthausen Clean Technology waterstoftrucks. Daarnaast bedenkt en bouwt het bedrijf ook andere voertuigen en apparaten (om) op waterstof, waaronder de Volkswagen Transporter en Volkswagen Crafter. Hiermee wil Holthausen Clean Technology emissie-vrij rijden en werken op waterstof realiteit maken.
Century Autogroep is met meerdere autodealerschappen, in combinatie met een eigen hypermoderne wasstraat, bedrijfswagenombouw-, verhuur-, lease- en schadetak, sinds 1932 uitgegroeid tot een mobiliteitspartner met ruim 300 medewerkers.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen – Rieks Oijnhausen – FocusGroningen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *