Welkom in de kas, Aardse Orchideeën Zuidbroek

Vandaag iets over orchideeën. Een bezoek aan de kassen van de familie Aardse en Zuidbroek waar jaarlijks zeven en een half miljoen planten worden geoogst en waar naast twintig full-time medewerkers, honderdvijftig uitzendkrachten en twintig scholieren actief zijn.

Na een lange historie in de snij-chrysanten is de familie Aardse sinds 2002 actief in het telen van orchideeën. De broers Theo en Piet Aardse sr. zijn destijds gestart met het telen van Phalaenopsis op een oppervlakte van 3,2 hectare in Zuidbroek. In 2004 is de locatie van 3,6 hectare in Sappemeer, waar tot dat moment door Piet Aardse jr. paprika’s werden geteeld, ook geoptimaliseerd voor het produceren van orchideeën.

De Phalaenopsis behoort tot de familie van de orchidee. De naam komt van het Griekse ‘phalaina’ wat ‘mot’ betekent en ‘Opsis’ wat ‘gelijkend’ betekend. De bloeiwijze van sommige soorten doet inderdaad aan een vliegende motvlinder denken, vandaar dat de Phalaenopsis wel vlinderbloem wordt genoemd. De eerst orchideeën groeiden waarschijnlijk in een gebied dat wij nu kennen als Maleisië en op dit moment zijn er meer dan 1.000 orchideeëngeslachten bekend met in totaal rond de 30.000 botanische soorten in vele soorten en maten. Het gaat hier waarschijnlijk dan ook om de grootste plantenfamilie op aarde. Alle orchideeënsoorten zijn beschermd waardoor de import en export streng gereguleerd en gecontroleerd wordt. Het spreekt voor zich dat Aardse Orchideeën alle internationale spelregels op dit gebied respecteert.

In 2007 heeft Aardse Orchideeën naast de locatie in Zuidbroek, een nieuwe kas laten bouwen van 3 hectare. Alle locaties zijn erop ingericht om de Phalaenopsis zo goed mogelijk te laten bloeien en zo efficiënt mogelijk te kunnen verwerken. Zo wordt gewerkt met koeling, warmte- en koudeopslag in de grond, warmtekrachtinstallatie, warmtepompen, drie schermdoeken en nevelinstallaties. In de verwerkingsprocessen is de kwaliteit optimaal gewaarborgd. Daarnaast staat maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) hoog in het vaandel en beschikken wij ook over de benodigde MPS-certificering.

Meer informatie: klik hier

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *