Wijkbedrijf Selwerd deelnemer nieuwe specialisatie Hanzehogeschool

nederland 2014, selwerd, selwerd in uitvoering, bottelroosstraatHet Instituut voor Rechtenstudies van de Hanzehogeschool Groningen is dit studiejaar gestart met de nieuwe specialisatie Gemeente in Sociaal Domein.

Gemeenten spelen in deze specialisatie een centrale rol. Studenten leren om zowel vanuit de rol van klantmanager als vanuit de rol van de gemachtigde van cliënt een aantal zaken te behartigen. Ze volgen juridische maar ook aanverwandte vakken, zoals (pre)mediation en vaardigheden op het gebied van communicatie en gedrag.

Nederlandse gemeenten hebben door ingrijpende wijzigingen op het gebied van (jeugd)zorg en bijstand per 2015 veel meer taken gekregen. Wat betekent dit concreet voor de gebruikers van bijvoorbeeld de nieuwe Jeugdwet, de WMO 2015 en de Participatiewet? Vragen als: kan ik voldoende huishoudelijke hulp krijgen, bij wie moet ik aankloppen als mijn 16-jarige kind dreigt te ontsporen en kan ik bijzondere bijstand voor de kosten van de bewindvoerder aanvragen staan centraal in deze nieuwe specialisatie.

De specialisatie is gestart in september en duurt een half jaar. Voor professionals is deze specialisatie in de vorm van een maatwerktraject toegankelijk. De gemeenten Tynaarlo, Assen, Heerenveen en Groningen (Wijkbedrijf Selwerd) doen mee aan deze specialisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *