Winning waddengas gebeurt verantwoord laten ze ons weten

friesland-wierum-'t wad met boortoren-1Niemand weet wat de gevolgen zijn van eb en vloed bij de bodemdaling van het waddengebied door het winnen van gas.  Niet de minister en al evenmin de volksvertegenwoordigers. Spelen met vuur veroorzaakt brand en de tijd zal leren wat de gevolgen zullen zijn voor dit uniek stuk natuurgebied op de wereldkaart.

De gaswinning in het Waddengebied gebeurt volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) op een zeer verantwoorde manier. Kamp reageerde dinsdag in de Tweede Kamer op kritiek en zorgen over het besluit om meer gas te winnen in het gebied.

natuur-vogels-brandganzen-wierum-1

Hij begrijpt dat alles wat met gaswinning te maken heeft, gevoelig ligt sinds het noorden van het land eerder dit jaar werd getroffen door zwaardere aardschokken die te maken hebben met de gaswinning in Groningen. Maar in het Waddengebied speelt dat probleem niet, aldus Kamp. Hij wees erop dat is afgesproken dat de gaswinning daar wordt teruggeschroefd zodra de bodem met meer dan 6 millimeter daalt. En dat is niet het geval: door zand dat aanspoelt, stijgt de Waddenbodem zelfs wat.

Uit de vele vragen van Kamerleden over deze gaswinning die al sinds 1986 aan de gang is, meende hij wat teleurstelling te proeven dat er geen problemen zijn. ,,Maar daar moeten we juist blij om zijn.” De procedure om meer gas te winnen uit de bodem van het Waddengebied.

Bron: ANP

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.