Winsum voelt als een ministadje

Winsum is een dorp, maar voelt als een ministadje. Dit jaar door de ANWB uitgeroepen tot Het Allermooiste dorp van Nederland. Levendig en charmant en een dorp met voorzieningen van een kleine stad. Twee bruggen verbinden de dorpsgedeelten Winsum en Obergum met elkaar en geven een heerlijke blik over het kronkelende Winsumerdiep. Twee fraaie kerken, twee molens die er op winderige dagen lustig op los draaien en een paar fijne kroegen en je hebt een dorp waar je best zou willen blijven!

Winsum is volgens de ANWB het allermooist en wel hierom:

  1. Het Winsumerdiep en het haventje geven sjeu aan het dorp en lijmen de verschillende dorpsgedeelten (Winsum en Obergum) mooi aan elkaar.
  2. Je vindt in dit dorp een gelaagdheid in bouwstijlen: hereboerderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw, een negentiende-eeuwse stationsstraat, Amsterdamse School-architectuur, moderne bungalows uit de periode na de Tweede Wereldoorlog.
  3. Het dorpsleven is écht, met een ‘stads’ winkelaanbod en goeie kroegen.
  4. Het centrum is gemoedelijk met die smalle straatjes waaraan een mix aan beeldbepalende gebouwen staat. Van bruggen en molens, tot kerken en dorpshuizen.  59 Rijksmonumenten en 4 Gemeentelijke monumenten. Alsjeblieft!
  5. De historische herberg met terras in het hart van het dorp: De Gouden Karper. Eén van de oudste van Nederland, met prachtig interieur.

Winsum is een dorp in de gemeente Het Hogeland in de provincie Groningen. Winsum was de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente Winsum. In 2019 telde het dorp 7.395 inwoners.

Fotograaf Jan Hendrik van der Veen nam een kijkje in het ministadje en maakte de volgende inpressie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *