WK snert- en stampotkoken in Alfa College

eef-erwblo-hier-zes-liter-afkoelende-snert-morgen-genietenHet WK Snertkoken en het WK Stamppotkoken zal op vrijdag 15 februari 2013 voor het eerst worden gehouden in de keukens van het Alfa- college, Kluiverboom 3 in Groningen. Nadat 18 jaar de wedstrijden werden gehouden in de keukens van Noorderpoort Euroborg heeft het bestuur besloten om dit jaar te kiezen voor het Alfa-college. “Betere bereikbaarheid voor deelnemers en bezoekers was één van de oorzaken dat we hiervoor hebben gekozen.

Vooral voor de bezoekers was het vaak moeilijk om de Euroborg te bereiken. En dan ook nog betaald parkeren. Het was een grote belemmering om het evenement te bezoeken”, aldus organisator Auke van der Velde.

“We zijn zeer verheugd over deze mooie locatie van het Alfa-college. Gelegen aan de Ringweg Oost, makkelijk te bereiken en een ruime gratis parkeer gelegenheid. Daardoor kunnen we voor de bezoekers veel betekenen. Ook de deelnemers kunnen op deze locatie makkelijk met hun spullen aan de slag.”

De belangstelling voor de 19de editie van het WK SNERTKOKEN  en de 12de WK HOLLANDSCHE STAMPPOT op vrijdag 15 februari 2013 in Groningen begint goed op gang te komen. Er zijn al enige inschrijvingen binnen gekomen, aldus Auke van der Velde,

SNERT  =  ERWTENSOEP.

De oorsprong van erwtensoep in de volksmond snert heeft een lange traditie. Immers de kleine groentetuin rondom je huis leverde aan het einde van de oogsttijd nog wel wat restjes op. Zoals een aardappel, prei, knol,wortel werden verzameld, samen met restjes van het slachten van je varken werd in de pan gegooid. En samen met spliterwten kon je dan heel goedkoop een maaltijd gereed maken!

STAMPPOT = winterkost in vele variaties.

Stamppot wordt al dan niet in één pan in ruim water met zout goed gaar gekookt. Daarna wordt het water afgegoten en worden alle onderdelen door elkaar gestampt met een stamper, en af en toe geroerd. Daarbij kan nog los vlees gegeven worden. Favoriet bij sommigen is een kuiltje jus in de stamppot. De stamppot wordt in vele variaties bereid.

Deelnemen aan de wedstrijd WK SNERTKOKEN en het WK HOLLANDSCHE STAMPPOTKOKEN 2013 kan via het inschrijfformulier op de website www.snertenstamppotevenementen.nl

De deelnemers zullen gaan strijden om de zilveren snertslaif  en de zilveren opscheplepel.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *