Friesland Workum Jopie Huisman Museum | Wat als oud vuil afgedankt is

de schatten van oude jouke

Midden in het historische centrum van Workum bevindt zicht een bijzonder museum, het Jopie Huisman Museum. Dat dit museum zich juist op deze plek bevindt, is omdat Workum de geboorteplaats van meesterschilder Jopie Huisman is en nog steeds zoveel jaren na zijn overlijden, één van de beroemdste inwoners van deze stad.

Alle foto’s van het museum: klik hier

Jopie Huisman

zelfportret 27 jaar

Jopie Huisman werd op 18 oktober 1922 geboren in Workum. Zijn echt naam is Jotje, maar zijn roepnaam is Jopie. Jopie was een bijzondere en authentieke inwoner van Workum en vond Workum het paradijs op aarde. Jopie zei: “De hemel kan voor mij nooit mooier zijn dan dit.” Jopie behaalde op 14-jarige leeftijd zijn diploma voor huisschilder. Hij ging uiteindelijk aan de slag als schilder bij een aardewerkfabriek in Workum. Het vak van kunstschilder leerde hij zichzelf. In 1963 had hij zijn eerste tentoonstelling in Harlingen. In de jaren zeventig kreeg zijn schilderwerk een ander karakter. Hij schilderde over indringendere onderwerpen en zijn techniek werd steeds realistischer. Het zijn vooral deze werken die hem bekendheid gaven.

Jopie kwam in zijn leven op voor armere mensen. Dat deed hij door naar ze te luisteren en ze gastvrij te ontvangen. En hij deed dat door ze te schilderen. Op zijn doeken verschenen onder meer lompen en werkschoenen, maar ook levensechte portretten. Alle schilderijen vormen een duidelijke hommage aan het eenvoudige Friese boerenleven, het landschap en de cultuur hetgeen wij tijdens ons bezoek hebben mogen ervaren.

één van de woningen is het geboortehuis van jopie huisman

Het nieuwe museum opende de deuren in 1992 dat nog steeds aan de Noard 6 in Workum is te vinden. Jopie Huisman overleed in 2000, maar zijn geest waart nog steeds in Workum rond.

Bron: VVV Waterland Friesland. Alle foto’s van het museum: klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *