Friesland Workum en één van de Sinkels

In decartouche een schedel met gekruiste beenderen, een ferme verwijzing naar de dood

Tijdens ons bezoek aan de historische stad Workum attendeerde een gepensioneerde leraar ons over de geschiedenis van de Sinkels. Een grafmonument van Joseph Maurits Anton Sinkel bevind zich op de historische begraafplaats in het centrum van Workum.

Wie kent niet het (straat)versje:

In de winkel van Sinkel
is alles te koop,
potten en pannen,
mosterd en stroop,
hoeden en petten,
Ook damescorsetten……….

Grondleggers van de grote confectieateliers waren Duitse “lapkepoepen” of “fijndoekspoepen”, zoals ze in de volksmond heetten. In 1826 (1829? [MM]) openden Hermann en Joseph Sinkel, afkomstig uit Duitsland, hun manufacturenzaak aan de Nieuwstad in Leeuwarden. Zij waren de eersten, die tegen vaste prijzen en uit voorraad hun kleren verkochten tegen contante betaling. Het bleef niet bij kleding, ook andere zaken gingen tot het assortiment behoren. De winkel van Sinkel stalde de koopwaar uit in een etalage, wat tot dan toe ongebruikelijk was.

Eén van de Sinkels, namelijk Joseph Maurits Anton Sinkel, kon het succes van hun formule niet meemaken. Hij kwam wel heel tragisch aan z’n eind tijdens een reis naar Amsterdam. We lezen het op zijn grafmonument, dat zich bevindt aan de zuidzijde van de laat-gothische Grote of St. Gertrudiskerk te Workum:

 

‘Joseph Maurits Anton Sinkel
geboren 23 september 1798
te Cloppenburg Hertogdom Oldenburg
gehuwd 27 october 1832
met Dorothea Schenkberg
op deszelfs reis van Leeuwarden zijne woonplaats
naar Amsterdam in de avond van de 28ste december
daaraanvolgende ongelukkiglijk
over boord gevallen en verdronken
Zijn lijk wierd den 27ste mei 1833
aan deze kust teruggevonden
en ter dezer plaatse begraven
Treurt ge om het ongeval door hem, uw vriend, geleden
wijdt dan zijn dierbre ziel uw vurige gebeden
Dat hij ruste in vrede’

Concurrentie

De warenhuizen van Anton Sinkel kregen in de loop der tijd steeds meer concurrentie. Onder meer van warenhuizen als Vroom & Dreesmann en De Bijenkorf. Uiteindelijk kon de Winkel van Sinkel deze concurrentie het hoofd niet meer bieden.

De warenhuizen bestaan niet meer maar de naam ‘Winkel van Sinkel’  komen we in veel Nederlandse dorpen en steden nog tegen. Meestal wordt de naam gebruikt voor kleinere winkeltjes waar vooral tweedehands spullen worden verkocht.

Bron: Beleef Workum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *