Wotter uut Grun met duurzame waterfles bij Augustinuscollege

Doppers Augustinuscollege 25 nov 2013 Henk TammensVanochtend tapten leerlingen van het Augustinuscollege samen met wethouder Jan Seton van milieu en duurzaamheid Gronings kraanwater bij een speciaal watertappunt met een duurzame waterfles, de Dopper. Het is de feestelijke start waarbij alle 1.200 leerlingen van de school deze waterfles krijgen.

Als stimulans om minder afval te produceren met kleine plastic PET-flesjes en om vaker gezond kraanwater te drinken in plaats van frisdrank. Het Waterbedrijf Groningen leverde het watertappunt. IVN regio Noord organiseerde het project en verzorgde de Dorstlessen in enkele klassen. Hiermee start het Augustinuscollege met een uniek duurzaamheidsproject dat door de hele school gaat.

Leerlingen van de 3 Ath+ klassen hebben gestudeerd op de vraag hoe alle leerlingen van de school met een duurzame waterfles gestimuleerd worden om vaker kraanwater te drinken in plaats van frisdrank. Vooral de vraag hoe over een langere periode de fles goed in gebruik blijft was een mooie uitdaging. De leuke en praktische oplossingen die ze bedachten geven garanties voor een duurzaam gebruik van de waterfles op school. Een commissie duurzaamheid met leerlingen gaat leuke acties bedenken om het gebruik ‘warm’ te houden.

Het initiatief om op een middelbare school een duurzame actie te doen, komt van de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen. De gemeente stimuleert om minder afval te produceren.

Bij het ‘Bekerproject’ krijgen alle kinderen van de basisscholen in de stad een beker en een lunchbox. Dit moet bijdragen aan het terugdringen van de hoeveelheid afval rondom scholen. Een andere actie is om middelbare scholieren een duurzame waterfles te geven. Dit moet opleveren dat er minder afval komt van kleine PET-flesjes. Bijkomende doelen zijn: het drinken van meer kraanwater en het bevorderen van de gezondheid door het drinken van kraanwater in plaats van frisdranken.

Waterbedrijf Groningen ondersteunt  dit  initiatief door kraanwater beschikbaar stellen met  het watertappunt ‘TENQ’. TENQ is een waterkoeler aangesloten op de waterleiding waar leerlingen van het Augustinuscollege lekker Wotter uut Grunn met en zonder bubbels kunnen tappen. Door het beschikbaar stellen van diverse watertappunten in en rond de stad, maar ook tijdens evenementen, moedigt Waterbedrijf Groningen Groningers aan om kraanwater te drinken. Kraanwater is niet alleen gezond en lekker, maar ook aanzienlijk goedkoper dan water uit een fles en minder belastend voor het milieu.

In een aantal klassen zijn Dorstlessen gegeven, opgezet door IVN Groningen, de onderwijsspecialist op het gebied van duurzaamheid en milieu. Door een aantal lessen te besteden aan het onderwerp gaan leerlingen zich verbinden met het onderwerp, zo is de ervaring. Alle 1200 leerlingen krijgen in de loop van deze week per klas hun Doppers uitgereikt. Over een half jaar komt de wethouder op school kijken of de Doppers nog steeds gebruikt worden.

Foto: Gemeente Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *