WW-uitkeringen Groningen flink gestegen

nederland 2014, groningen, europark, demonstratie volksdebatUit cijfers van UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen[1] in Groningen eind december 2013 uitkomt op 15.611. Een jaar eerder waren dat er 12.592. Het aantal WW-uitkeringen is de afgelopen twaalf maanden gestegen met 24,0 procent. De afgelopen maand kent een stijging met 8,4 procent.

Het aantal WW-uitkeringen komt in Nederland eind december uit op 437.731. Een jaar eerder waren dat er 340.188. Het aantal WW-uitkeringen in Nederland is daarmee op jaarbasis met 28,7 procent gestegen. In de afgelopen maand is het aantal WW-uitkeringen landelijk met 4,5 procent gestegen.

Noordelijke provincies
Het aantal WW-uitkeringen in Groningen is in het afgelopen jaar met 24,0 procent gestegen. Ten opzichte van vorige maand is er in de provincie Groningen sprake van een stijging met 8,4 procent. In de provincie Friesland steeg het aantal WW-uitkeringen het afgelopen jaar met 24,3 procent tot 20.601. Ten opzichte van de vorige maand is het aantal WW-uitkeringen daar gestegen met 11,0 procent. De provincie Drenthe komt uit op 14.206 WW-uitkeringen; 24,0 procent hoger dan vorig jaar. In Drenthe was er de afgelopen maand sprake van een stijging met 10,5 procent.

Toename WW-uitkeringen door seizoenswerkloosheid
Over de maand december zien we een ontwikkeling die te maken heeft met seizoensgerelateerde werkloosheid. Door afname van werk in de bouw stijgt het aantal WW-rechten uit deze sector relatief fors. In het onderwijs daalde het aantal WW-rechten licht, met -0,8 procent.

Dit zijn jaarlijks terugkerende schommelingen, afname van banen in de bouw door het winterseizoen, anderzijds meer banen bij onderwijsinstellingen. In aantallen uitgedrukt is de zakelijke dienstverlening de sector met de grootste stijging. Hieronder vallen de uitzendbanen die nu vooral in de bouw minder gevraagd zijn.

[1] Betreft lopende rechten, een uitkering kan uit meerdere rechten bestaan

Bijlage: Tabellen WW uitkeringen

uwv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *